Pažitka
Název:

Luštěninka


Luštěninka


Ingredience:
Ingredience:
luštěninová směs250 g
cibule1 ks
tenký debrecínský párek1 ks
brambora2 ks
mletá sladká paprika1 lžíce
hovězí vývar i s obraným masemcca 1 l
jáhlová mouka dle potřeby
česnek1 stroužek
smetana100 ml
kmín dle chuti
majoránka dle chuti
sádlo kousek
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Výborná, hustá a sytá polévka, třeba k večeři, která vám společně s krajícem chleba udělá příjemné teplo jak v žaludku, tak na duši.

Luštěninovou směs používám už namíchanou z obchodu, ale klidně si dejte to, co máte rádi. V té mé jsou červené a bílé fazole, hrách, čočka a červená čočka. Směs dejte do hrnce a zalijte dvakrát tak velkým množstvím vody a dejte přes noc do lednice. Mám odzkoušené, že semnou nic nedělají tři dny namočené luštěniny a mohu je jíst třeba dva dny po sobě. Během této doby je ale propláchnu a dám minimálně jednou čistou vodu. Někde jsem četla, že voda z luštěnin se má slít a vařit se mají ve vodě čerstvé. A od té doby to tak dělám a nemám problém s bolením břicha. Někdo to tak nedělá a luštěniny celé roky vaří v té samé vodě, kde byly namočené.

Oloupanou a najemno nakrájenou cibuli opečte dozlatova na sádle, přidejte nakrájený párek a společně opékejte. Zasypte paprikou, nechte pár sekund opražit a zalijte vývarem. Přidejte luštěniny a kmín. Pokud máte málo vývaru, dolijte vodou. Já použila zhruba 0,5 l velmi silného vývaru a zbytek jsem dolila vodou. Voda by měla být asi 5 cm nad luštěninami. Vařte 30 minut. 
Oškrábejte brambory a nakrájejte na kostičky. Přidejte je do polévky a nechte asi 5 minut vařit.

V misce si rozmíchejte vodu s moukou, aby vznikla hustá záklechtka a za stálého míchání pomalu vlévejte do polévky, dokud nebude hustá. Osolte, opepřete a vařte ještě asi deset minut, aby byly brambory měkké. Na závěr přidejte smetanu a nechte prohřát, vypněte sporák a ochuťte prolisovaným česnekem a majoránkou.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno