Ingredience: | |
adzuki fazolky | 35 g |
neloupaná červená čočka | 35 g |
ječné kroupy | 15 g |
střední mrkev | 2 ks |
velká brambora | 1 ks |
cibule | 1/2 ks |
česnek | 1 stroužek |
tahini | 2 - 3 lžičky |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
čtyřbarevný pepř | dle chuti |
vývar | cca 1 l |
olej | dle potřeby |
nasekané lístky medvědího česneku | na dozdobení |
Luštěniny jsou velmi zdravé, avšak dle mého trochu opomíjené. V podobě polévek jsou u nás oblíbené. Dnes jsem se rozhodla pro luštěninovou polévku s tak trochu jinou chutí. Tu zvláštní chuť docílíte přidáním sezamové pasty. Tahini má svoji jedinečnou chuť a stojí za to ji vyzkoušet. V kombinaci s luštěninami je naprosto dokonalá.
Nejprve je třeba si přes noc namočit fazolky a neloupanou červenou čočku. Postupujeme dle návodu na jejich přípravu, tj. přebereme, propláchneme vlažnou vodou a necháme louhovat nejlépe přes noc (minimálně však 8 hodin). Pokud jde o ječné kroupy, tak ty před vařením nasypeme do misky, zalijeme vlažnou vodou, propereme je a scedíme. Můžeme je nechat i chvíli namočené (cca 30 minut). Luštěniny i kroupy vařím pak v tlakovém hrnci, sníží se tím doba jejich vaření přibližně na polovinu.
V tlakovém hrnci si na oleji zesklovatíme najemno nasekanou cibulku, po chvíli přihodíme česnek a pak přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, bramboru, luštěniny a ječné kroupy. Poté směs zalijeme vývarem a vaříme cca 20 minut. Nesolíme. Polévku osolíme až na konci, aby luštěniny neztvrdly. Po uvaření tedy polévku dosolíme a případně trochu dopepříme a vmícháme tahini. Sezamová pasta dodá polévce jedinečnou chuť.
Polévka je hustá sama o sobě, takže není třeba nikterak dohušťovat. S ohledem na svoji hustotu vydá za hlavní chod. Můžete si ji tak dát samotnou nebo pro větší jedlíky např. s krajícem chleba.
Na závěr ozdobíme nasekanými lístky medvědího česneku.
Podrobné info: