Pažitka
Název:

Luštěninová polévka s tahini


Luštěninová polévka s tahini


Ingredience:
Ingredience:
adzuki fazolky35 g
neloupaná červená čočka35 g
ječné kroupy15 g
střední mrkev2 ks
velká brambora1 ks
cibule1/2 ks
česnek1 stroužek
tahini2 - 3 lžičky
hrubozrnná sůl dle chuti
čtyřbarevný pepř dle chuti
vývarcca 1 l
olej dle potřeby
nasekané lístky medvědího česneku na dozdobení
Postup přípravy:

Luštěniny jsou velmi zdravé, avšak dle mého trochu opomíjené. V podobě polévek jsou u nás oblíbené. Dnes jsem se rozhodla pro luštěninovou polévku s tak trochu jinou chutí. Tu zvláštní chuť docílíte přidáním sezamové pasty. Tahini má svoji jedinečnou chuť a stojí za to ji vyzkoušet. V kombinaci s luštěninami je naprosto dokonalá.

Nejprve je třeba si přes noc namočit fazolky a neloupanou červenou čočku. Postupujeme dle návodu na jejich přípravu, tj. přebereme, propláchneme vlažnou vodou a necháme louhovat nejlépe přes noc (minimálně však 8 hodin). Pokud jde o ječné kroupy, tak ty před vařením nasypeme do misky, zalijeme vlažnou vodou, propereme je a scedíme. Můžeme je nechat i chvíli namočené (cca 30 minut). Luštěniny i kroupy vařím pak v tlakovém hrnci, sníží se tím doba jejich vaření přibližně na polovinu.

V tlakovém hrnci si na oleji zesklovatíme najemno nasekanou cibulku, po chvíli přihodíme česnek a pak přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, bramboru, luštěniny a ječné kroupy. Poté směs zalijeme vývarem a vaříme cca 20 minut. Nesolíme. Polévku osolíme až na konci, aby luštěniny neztvrdly. Po uvaření tedy polévku dosolíme a případně trochu dopepříme a vmícháme tahini. Sezamová pasta dodá polévce jedinečnou chuť. 

Polévka je hustá sama o sobě, takže není třeba nikterak dohušťovat. S ohledem na svoji hustotu vydá za hlavní chod. Můžete si ji tak dát samotnou nebo pro větší jedlíky např. s krajícem chleba.

Na závěr ozdobíme nasekanými lístky medvědího česneku.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno