Ingredience: | |
červená čočka | 1 hrnek (250ml) |
voda | 2 hrnky |
žlutý hrách | 100 g |
chilli vločky | dle chuti |
celý mák | 2 lžíce |
řepkový olej | 4 lžíce |
sůl | 10 g |
pepř | 1/2 lžičky |
sladká paprika | 1/2 lžičky |
uzená paprika | 1/2 lžičky |
Když jsem jela z Prahy, tak na mne přišel hlad. Bylo už po osmé, tak jsem nechtěla nic velkého. Sáhla jsem proto v regálu po krekrech z čočky, hrachu a chilli. Bylo to vynikající, ale jako za 40,-Kč tak málo? No nic. Už v Pardubicích jsem byla rozhodnuta, že si je udělám doma taky. No a dneska nastal ten správný čas. Mňam! Jo a kdo je bezlepkáč, tak bude spokojen nad míru.
Čočku dejte vařit společně s vodou a solí. Vařte cca 15 minut. Čočka musí být úplně zavřen, aby šla rozetřít mezi prsty.
Čočku dejte chladit a ideálně v mlýnku na kávu rozmixujte suchý hrách a chilli. Přidejte mák se zbytkem koření.
Vychladlou čočku smíchejte s olejem a suchou směsí. Dobře promíchejte a rozdělte na dvě části.
Troubu si rozehřejte na 180°C.
Směs si dejte mezi dva pečící papíry a rozválejte na placku cca 2 - 3 mm silnou. Vrchní papír odstraňte a rádýlkem rozdělte na libovolné tvary.
Placku upečte v kuse a dílky neoddělujte. Díky nakrojení půjdou po upečení krásně oddělit od sebe.
Pečte na horkovzduch 15 minut. Pomocí obracečky otočte a pečte dalších 15 minut.
Nechte vychladnout a rozlámejte na jednotlivé kousky.
Dobrou chuť!
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ