Pažitka
Název:

Luxusní rebarborový koláč


Luxusní rebarborový koláč


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka200 g
máslo100 g
cukr100 g
vejce1 ks
sůl špetka
Náplň:
rebarbora500 g
třtinový cukr3 lžíce
čerstvý jemně nastrouhaný zázvor2 cm
vejce3 ks
med70 g
bílý jogurt250 g
škrobová moučka (solamyl)1 lžíce
vanilkový pudingový prášek2 lžičky
vanilkový cukr1 ks
Postup přípravy:

Sezóna REVENĚ, neboli REBARBORY je v plném proudu. Sklizeň se provádí postupně, jak řapíky narůstají, a to od dubna do poloviny až cca konce června (je možné sklízet přibližně do sv. Jana 24. června) - má to svůj důvod, od konce června totiž v rebarboře prudce stoupá podíl kyseliny šťavelové a stává se tak nebezpečnou. Tak tady je tip ode mě na úžasný koláč.

Nejdříve si připravíme těsto. Všechny ingredience pečlivě promícháme, zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň 30 minut odpočinout v lednici.
Koláčovou formu vymažeme tukem a těsto do ní namačkáme až po okraj. 
Rebarboru oloupeme a nakrájíme. Polovinu rebarbory vložíme do hrnce, podlijeme vodou a necháme chvíli podusit. Potom přelijeme přes sítko, vymačkáme přebytečnou vodu, dáme do mísy a přidáme druhou polovinu rebarbory, nastrouhaný zázvor a promícháme s třtinovým cukrem.
V další míse si mixérem rozmícháme do hladka zbylé ingredience na náplň - 3 vejce, med, jogurt, škrob a vanilínový cukr.
Na těsto připravené v koláčové formě rovnoměrně rozprostřeme směs rebarbory a zázvoru, posypeme 2 lžičkami vanilkového pudingu a poté zalijeme vaječnou směsí. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 35 minut, dokud se povrch koláče nezpevní a nezačne zlátnout.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno