Ingredience: | |
vejce | 6 ks |
cukr krupice | 110 g |
holandské kakao | 20 g |
smetana ke šlehání 40% | 400 ml |
zakysaná smetana | 1 kelímek |
moučkový cukr | dle chuti |
javorový sirup | dle chuti |
vanilkové aroma | dle chuti |
čerstvé ovoce dle chuti | cca 300 g |
rozpuštěná čokoláda | 50 g |
Tentokrát jsem si vzpomněla na recept na tuto roládu, respektive na bezlepkové vaječné těsto. Díky tomu, že v "piškotu" není mouka není suchý a kombinaci smetana, ovoce a čokoláda mám ráda. Jaké sladké kombinace chutnají vám?
Troubu předehřejte na 180 st. Ve větší míse elektrickým šlehačem ušlehejte vejce s cukrem, šlehejte dlouho, aby směs zhoustla, konzistence ale nebude jako např. samotný sníh, stačí když nebude vyloženě tekutá. Ve směsi důkladně rozmíchejte (ideálně prosáté) kakao. Plech si vyložte pečicím papírem a směs na něj nalijte. Na 15 minut dejte do trouby na horní/dolní pečení. Roládu vyndejte z trouby a když je zchladlá přeneste ji na utěrku, sundejte pečicí papír a zarolujte ji. Nyní si připravte šlehačku. Ušlehejte nejprve 200ml a přidejte polovinu zakysané smetany, vanilkové aroma, javorový sirup a nakrájené jahody. Vychladlou roládu rozmotejte a potřete jahodovou smetanou. Roládu opět zarolujte. Nyní ušlehejte opět 200ml šlehačky, přidejte zbylou zakysanou smetanu a opět vanilkové aroma, javorový sirup. Směsí potřete roládu a ozdobte malinami a borůvkami. Můžete ji nyní také posypat moučkovým cukrem. Čokoládu rozpusťte buď ve vodní lázni nebo rychlejší varianta - v mikrovlnné troubě ( v tom případě k ní přidejte trochu vody a po ohřátí dobře promíchejte). Čokoládou přelijte roládu a pokud chcete, můžete ji ještě posypat moučkovým cukrem. Ozdobte mátou a nechejte vychladit.
Podrobné info: