Ingredience: | |
libové hovězí maso (kýta, plec) | 800 g |
světle zelená paprika | 4 ks |
červená paprika | 2 ks |
cibule | 8 ks |
česnek | 2 stroužky |
pivo (já zvolila Plzeň) | 500 ml |
rajčatový protlak | 1 lžíce |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
mletá sladká paprika | špetka |
drcený kmín | 1 lžička |
rostlinný olej nebo 2 lžíce sádla | 2 lžíce |
Seriál o receptech na guláš pokračuje tímto maďarským! Ti, kteří si myslí, že guláš je hrozně moc kalorické jídlo jsou vedle. Ne vždy musí být guláš plný tuku a mouky, aby byl skvělý!
Tím chci říct, že všichni dietáři a dietářky, ale i bezlepkáři a lidé, kteří se snaží stravovat zdravěji, mohou jásat! Recept na tento úžasný guláš je zde!
Cibuli nakrájejte na kostičky. Papriky nakrájejte na přibližně stejně velké kousky. Maso nakrájejte také na přibližně stejně velké kousky.
V kastrolu rozehřejte olej nebo sádlo, přidejte lžičku kmínu a cibuli, kterou restujte cca 10 minut na mírnějším plameni do tmavě zlatavé až hnědé. Poté přidejte maso a důkladně ze všech stran orestujte. Pak přidejte polévkovou lžíci mleté papriky, rajčatový protlak a opět promíchejte. Vše zalijte pivem a za stálého míchání nechte pivo odvařit. Poté přilijte cca litr vody, sůl, pepř, promíchejte, stáhněte plamen tak, aby guláš jen tak lehce probublával, kastrol přiklopte poklicí a nechte dusit. Občas guláš zkontrolujte, ale jinak ho nechte dusit cca 90 minut. (Délka vaření velmi záleží na druhu masa. Nejlepší je samozřejmě vyzrálé maso, které se nemusí tak dlouho vařit. V Brně takové maso seženete například ve Sklizenu, My food marketu, Našem Gruntu.)
Když bude maso měkké, přidejte do guláše nakrájené papriky a utřený nebo prolisovaný česnek a duste dalších 30 minut. Guláš podle chuti dosolte, opepřete nebo přidejte mletou papriku. No a máte hotovo! Podávejte ideálně s čerstvým chlebem.