Lískooříškové praliné: | |
lískové oříšky | 200 g |
krupicový cukr | 100 g |
fleur de sel | 2 g |
Těsto: | |
velké vejce | 1 ks |
krupicový cukr | 75 g |
med | 15 g |
mléko | 30 ml |
máslo | 100 g |
hladká mouka | 100 g |
prášek do pečiva | 5 g |
lískooříškové praliné | 20 g |
Zdobení a dokončení: | |
sekané lískové oříšky | dle chuti |
lískooříškové praliné | dle chuti |
Když jsem pekla svoje první madlenky a nebyla v tom pečení ještě tak zběhlá, byla jsem strašně nervózní, když se mi na nich udělaly pupíky a vůbec nebyly pěkně rovné a souměrné!
To bylo něco na mě! Madlenky jsem fotila pupíkama dolů, aby nebyly vidět.
Teď už ale vím, že právě to dělá madlenku madlenkou, a tak tu máte poctivé pupíkaté madlenky plněné lískooříškovým praliné.
Troubu předehřejeme na 200°C. Lískové oříšky dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 5-10 minut. Jakmile oříšky vychladnou, můžeme z nich snad odrolit slupku.
Na pánvičce rozehřejeme krupicový cukr na karamel. Míchat začneme v momentě, kdy se na povrchu začnou tvořit karamelové skvrny. Přidáme sůl fleur de sel.
Horký karamel nalijeme na oloupané oříšky a necháme vychladnout.
Oříšky v karamelu nalámeme a ve výkonném mixéru rozmixujeme na hladkou pastu.
Máslo dáme do kastrůlku a zahříváme tak dlouho, dokud nezíská světle hnědou barvu a nezačne vonět po oříškách.
Vejce s cukrem našleháme do pěny, přidáme mléko a med, nakonec mouku s práškem do pečiva.
Jakmile se všechny ingredience spojí, přidáme máslo s lískooříškovým praliné a opět důkladně promícháme. Těsto necháme odpočívat jeden den na chladném místě.
Troubu předehřejeme na 210°C.
Formu na madlenky vymažeme máslem a vysypeme moukou. Formu si dáme na váhu a do každé madlenky odvážíme 30 g těsta. Posypeme nasekanými lískovými oříšky.
Pečeme v předehřáté troubě 30 sekund na 210°C, ztlumíme na 170°C a pečeme ještě 4 minuty.
Necháme zcela vychladnout. Pomocí stříkačky plníme lískooříškovým praliné.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Podrobné info: