Pažitka
Název:

Madlenky s lískooříškovým praliné


Madlenky s lískooříškovým praliné


Ingredience:
Lískooříškové praliné:
lískové oříšky200 g
krupicový cukr100 g
fleur de sel2 g
Těsto:
velké vejce1 ks
krupicový cukr75 g
med15 g
mléko30 ml
máslo100 g
hladká mouka100 g
prášek do pečiva5 g
lískooříškové praliné20 g
Zdobení a dokončení:
sekané lískové oříšky dle chuti
lískooříškové praliné dle chuti
Postup přípravy:

Když jsem pekla svoje první madlenky a nebyla v tom pečení ještě tak zběhlá, byla jsem strašně nervózní, když se mi na nich udělaly pupíky a vůbec nebyly pěkně rovné a souměrné! 

To bylo něco na mě! Madlenky jsem fotila pupíkama dolů, aby nebyly vidět.

Teď už ale vím, že právě to dělá madlenku madlenkou, a tak tu máte poctivé pupíkaté madlenky plněné lískooříškovým praliné.

Troubu předehřejeme na 200°C. Lískové oříšky dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 5-10 minut. Jakmile oříšky vychladnou, můžeme z nich snad odrolit slupku.

Na pánvičce rozehřejeme krupicový cukr na karamel. Míchat začneme v momentě, kdy se na povrchu začnou tvořit karamelové skvrny. Přidáme sůl fleur de sel.
Horký karamel nalijeme na oloupané oříšky a necháme vychladnout.
Oříšky v karamelu nalámeme a ve výkonném mixéru rozmixujeme na hladkou pastu.

Máslo dáme do kastrůlku a zahříváme tak dlouho, dokud nezíská světle hnědou barvu a nezačne vonět po oříškách.
Vejce s cukrem našleháme do pěny, přidáme mléko a med, nakonec mouku s práškem do pečiva.
Jakmile se všechny ingredience spojí, přidáme máslo s lískooříškovým praliné a opět důkladně promícháme. Těsto necháme odpočívat jeden den na chladném místě.

Troubu předehřejeme na 210°C.
Formu na madlenky vymažeme máslem a vysypeme moukou. Formu si dáme na váhu a do každé madlenky odvážíme 30 g těsta. Posypeme nasekanými lískovými oříšky.
Pečeme v předehřáté troubě 30 sekund na 210°C, ztlumíme na 170°C a pečeme ještě 4 minuty.
Necháme zcela vychladnout. Pomocí stříkačky plníme lískooříškovým praliné.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kristýna Klejdusová

    zavřít okno