Ingredience: | |
vejce natvrdo | 2 ks |
mléko | 50 ml |
dijonská nebo plnotučná hořčice | 1 lžička |
ocet (jablečný, bílý vinný nebo kvasný) | 1 lžička |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
cukr | špetka |
olej | max 1 lžíce |
+ na tatarku: | |
sladkokyselá okurka | 1 ks |
menší cibule | 1/2 ks |
Tak spěchám s receptem, dokud máte ještě vykoledovaná vejce. Ale určitě pro ty, kteří na domácí majonézu nebo tatarku nechtějí používat syrová vejce, se recept bude hodit i jindy během roku. Určitě ji zkuste, je hned hotová a velice jednoduchá.
Vejce oloupejte, nasekejte na menší kusy a vložte do mixéru. Přilijte mléko, ocet a přidejte hořčici. Osolte, opepřete a oslaďte. Vše důkladně rozmixujte na velmi jemnou pastu. Za stálého mixování přilévejte postupně olej, až získáte požadovanou konzistenci. A máte hotovou majonézu.
Pokud budete chtít z majonézy tatarku, nakrájejte do ní na hodně jemné kostičky cibuli a okurku. Promíchejte.
Skladujte v lednici.
Podrobné info: