Název:Makarony s omáčkou z dýně hokaido
vegetariánský recept
Ingredience:
Ingredience: |
malá dýně hokaido | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
dýňový olej | 1 lžíce |
sůl | 1 špetka |
pepř | 1 špetka |
smetana | 1 velká lžíce |
parmazán | 1 velká lžíce |
tymián | 1 snítka |
makarony | 2 porce |
sůl do těstovin | 1 lžička |
voda na přípravu těstovin | 1 litr |
olej do těstovin | 1 lžička |
hoblinky parmezánu | 1 hrstka |
dýňový olej | 1 lžíce |
Postup přípravy:Vám se jistě povedlo vypěstovat i větší kousky. Nebojte se je použít jako pečenou přílohu nebo vyzkoušejte dýňovou polévku. Možná hokaido nezachutná všem hned, ale zaručeně napodruhé propadnete jejímu oranžovému kouzlu jako já. A pozor. Světlým náčiním raději dýńová jídla nemíchat. Mohlo by se stát, že bude mít navždy oranžový nádech. Jinak s její přípravou určitě nebude žádný problém. Je to jedna z nejjednodušších omáček vůbec!
- Dýni si omyjeme, zbavíme ji stopky a "bubáka" a rozpůlíme. Lžičkou vydlabeme střed se semínky a nakrájíme na středně velké kostky (2 x 2 cm). Plech nebo zapékací mísu vyložíme pečícím papírem, na který vyskládáme dýni a 2 očištěné stroužky česneku, zakápneme dýňovým olejem, osolíme, opepříme a dáme péct na 170 °C po dobu 25 minut. Dýně by měla být hezky měkká a mírně svraštělá. Schovejte si pár kousků hotové dýně na ozdobu.
- Upečenou dýni s oběma stroužky česneku rozmixujeme tyčovým mixérem. Podle hustoty přidáváme buď smetanu, tučné mléko nebo vodu. Vyberte si podle vlastních zvyků a chutí. Já jsem použila cca 1/4 hrnku mléka a pár lžic vody. Přidáme tymián a parmazán, dochutíme pokud nám přijde omáčka málo slaná a dáme na plotnu ohřívat, dokud nebudou hotové těstoviny. Necháme ještě přejít varem a podle konzistence přidáváme tekutiny.
- Na makarony si připravíme velký hrnec. Jakmile se voda se lžičkou oleje začne vařit, přidáme sůl a makarony. Vaříme dostatečně dlouho podle návodu na obalu.
- Naservírujeme spravedlivě, aby jsme se nehádali! Ozdobíme snítkou tymiánu, kostičkami dýně a posypeme hoblinkami parmazánu. Zakápneme dýňovým olejem nebo posypeme dýňovými semínky. Přeji dobrou chuť!
Já jsem použila dýňový panenský olej lisovaný za studena od české firmy BohemiaOil.cz. Tmavou barvou a chutí je sice výrazný, ale dýně k dýni sedá! ...nebo jak to bylo. O zdravotních benefitech a ceně dýňového oleje se více dozvíte přímo na stránkách firmy Bohemiaolej.
Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min
Autor:
zavřít okno