Pažitka
Název:

Makarony s omáčkou z dýně hokaido

vegetariánský recept


Makarony s omáčkou z dýně hokaido


Ingredience:
Ingredience:
malá dýně hokaido1 ks
česnek2 stroužky
dýňový olej1 lžíce
sůl1 špetka
pepř1 špetka
smetana1 velká lžíce
parmazán1 velká lžíce
tymián1 snítka
makarony2 porce
sůl do těstovin1 lžička
voda na přípravu těstovin1 litr
olej do těstovin1 lžička
hoblinky parmezánu1 hrstka
dýňový olej1 lžíce
Postup přípravy:

Vám se jistě povedlo vypěstovat i větší kousky. Nebojte se je použít jako pečenou přílohu nebo vyzkoušejte dýňovou polévku. Možná hokaido nezachutná všem hned, ale zaručeně napodruhé propadnete jejímu oranžovému kouzlu jako já. A pozor. Světlým náčiním raději dýńová jídla nemíchat. Mohlo by se stát, že bude mít navždy oranžový nádech. Jinak s její přípravou určitě nebude žádný problém. Je to jedna z nejjednodušších omáček vůbec! 

  1. Dýni si omyjeme, zbavíme ji stopky a "bubáka" a rozpůlíme. Lžičkou vydlabeme střed se semínky a nakrájíme na středně velké kostky (2 x 2 cm). Plech nebo zapékací mísu vyložíme pečícím papírem, na který vyskládáme dýni a 2 očištěné stroužky česneku, zakápneme dýňovým olejem, osolíme, opepříme a dáme péct na 170 °C po dobu 25 minut. Dýně by měla být hezky měkká a mírně svraštělá. Schovejte si pár kousků hotové dýně na ozdobu.
  2. Upečenou dýni s oběma stroužky česneku rozmixujeme tyčovým mixérem. Podle hustoty přidáváme buď smetanu, tučné mléko nebo vodu. Vyberte si podle vlastních zvyků a chutí. Já jsem použila cca 1/4 hrnku mléka a pár lžic vody. Přidáme tymián a parmazán, dochutíme pokud nám přijde omáčka málo slaná a dáme na plotnu ohřívat, dokud nebudou hotové těstoviny. Necháme ještě přejít varem a podle konzistence přidáváme tekutiny.
  3. Na makarony si připravíme velký hrnec. Jakmile se voda se lžičkou oleje začne vařit, přidáme sůl a makarony. Vaříme dostatečně dlouho podle návodu na obalu.
  4. Naservírujeme spravedlivě, aby jsme se nehádali! Ozdobíme snítkou tymiánu, kostičkami dýně a posypeme hoblinkami parmazánu. Zakápneme dýňovým olejem nebo posypeme dýňovými semínky. Přeji dobrou chuť!
Já jsem použila dýňový panenský olej lisovaný za studena od české firmy BohemiaOil.cz. Tmavou barvou a chutí je sice výrazný, ale dýně k dýni sedá! ...nebo jak to bylo. O zdravotních benefitech a ceně dýňového oleje se více dozvíte přímo na stránkách firmy Bohemiaolej. 
Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Štěpánka Tučková

    zavřít okno