Ingredience: | |
špaldová celozrnná mouka | 2 hrnky |
žitná chlebová mouka | 1 hrnek |
vlažná voda | 1 hrnek |
sušená třtinová šťáva Panella | 1/2 lžíce |
sušené droždí | 1 balení |
sůl | 1/2 lžičky |
řepkový olej | 3 lžíce |
rostlinné mléko na potření | 50 ml |
mák | na posypání |
Upéct dobrý domácí chléb, to umím, ale upéct měkoučké rohlíky, pletýnky či housky, to mi zatím moc nešlo. Ale na obhajobu musím říct, že vždy používám jen celozrnné mouky a s těmi je to trošku těžší, než s bílou pšeničnou moukou. Dalším adeptem na vyzkoušení byl recept z mé oblíbené kuchařky Místo kapra hlíva na makové housky, který se povedl na jedničku a za poslední týden jsem houstičky pekla podruhé. Jsou snadné, z pár ingrediencí, měkoučké a moc dobré. Pokud nepočítáte dobu na pečení, tak vám jejich příprava zabere 10 minut. Opravdu. Až tak je to jednoduché. Opět píši recept tak, jak jsem si jej upravila.
Ze všech surovin (kromě máku a mléka) vypracujte nelepivé těsto. Těsto jsem nechala v míse hodinu kynout. Po hodně jsem těsto rozdělila na 8 částí, z nichž pak každou ještě na 3 stejné díl. Z dílů jsem vyválela válečky a upletla housky. Upletené housky jsem dala na pečícím papírem vyložený plech, potřela rostlinným mlékem a posypala mákem. Pekla jsem v předehřáté troubě při 170°C 17 minut a poté ještě 3 minuty pod grilem při 250°C kvůli barvičce. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Podrobné info: