Pažitka
Název:

Makové kostky s blumou a drobenkou


Makové kostky s blumou a drobenkou


Ingredience:
Ingredience:
mletý mák200 g
máslo80 g
moučkový cukr80 g
krupicový cukr50 g
vejce pokojové teploty5 ks
sůl špetka
velké modré blumy8 ks
Drobenka:
máslo pokojové teploty40 g
hnědý třtinový cukr40 g
skořicový cukr20 g
kukuřičná polohrubá mouka80 g
Postup přípravy:

Máte rádi kombinaci máku a blum (švestek)? Můžete vyzkoušet na suroviny tento nenáročný moučník.

Zapneme troubu na předehřátí a s uvedených surovin připravíme drobenku, která by měla mít konzistenci spíše lepivou, než drobivou. 
Blumy opláchneme, rozpůlíme a vypeckujeme.
Vejce rozklepneme a opatrně oddělíme bílky od žloutků.
V hlubší nádobě ušleháme žloutky, přidáme moučkový cukr a na stupeň 4 vyšleháme do pěny. Přidáme máslo a opět na st. 4 vyšleháme do hustého krému.
V druhé nádobě ušleháme na st. 4 bílky společně se solí a krupicovým cukrem do tuhého sněhu.
Počítejme s tím, že sníh s cukrem nebude tak dobře držet tvar, jako když se šlehá jen se solí. Ale drží hezky.
Sníh společně s mákem zlehka na st. 2 vmícháme do máslového krému a poté rovnoměrně rozetřeme na pečící podložku.
Vrstva by měla být vysoká cca 3cm. Během pečení malinko naskočí.
Do makového těsta vedle sebe naskládáme půlky blum slupkou dospod a na každou blumu usadíme kopeček drobenky.
Plech vložíme do trouby a na 170°C pečeme přibližně 30-35minut.
Po 25minutách můžeme špejlí vyzkoušet lepivost těsta.
Po upečení necháme na plechu vystydnout.
Poté nakrájíme na kostky, na talíři můžeme podle potřeby posypat moučkovým cukrem a dozdobit na plátky nakrájenou blumou.

Podrobné info:
Počet porcí16 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno