Ingredience: | |
hrachová mouka | 200 g |
olivový olej | 60 ml |
voda | 70 ml |
sůl | 1/2 lžičky |
mák | 30 g |
Před nějakou dobou jsme si na farmářských trzích koupili, pro nás tehdy dosud nepoznanou dobrotu, bezlepkové hrachové chipsy. Jejich chuť nás naprosto dostala!! A nebyla bych to já, kdybych sáček hned neotáčela a nezačala zkoumat jejich složení. Když jsem viděla, že neobsahují nic víc než olej, mouku, sůl a mák, řekla jsem si, že tohle prostě musí jít udělat i doma!!! A tak jsem začala experimentovat.
První pokusy nebyly příliš zdařené, těsto bylo mastné a krekry tvrdé. Člověk aby se bál, že si vyláme zuby (smích). Byla jsem ale trpělivá, hrála si s poměry vody a oleje a nakonec se mi to podařilo, a já se s vámi dnes můžu podělit o recept. Krekry chutnají snad ještě líp než ty kupované!!
PS: jsou silně návykové, doporučuji udělat rovnou dvojitou dávku
Hrachovou mouku nasypeme do větší mísy a promícháme jí se solí a mákem. Přidáme olivový olej a vodu a vařečkou začneme zpracovávat těsto. Vařečkou ale těsto nepropracujete dokonale, proto si ho ve chvíli, kdy se mouka spojí s tekutinou, vyklopíme na vál a zpracujeme ho ještě rukama.
Konzistence těsta by měla být hladká a neměla by se drolit. Na pracovní plochu si položíme pečící papír, na kterém těsto budeme nakonec i péct. Osvědčilo se mi válet těsto přímo na něm, předejdete potrhání při přenášení na plech. Pečící papír pomoučníme, položíme na něj těsto a dlaní ho lehce zploštíme. Opět pomoučníme a začneme opatrně, pomalými pohyby, válečkem vytvářet co nejtenčí plát. Nezapomínejte pomoučnit těsto i v průběhu válení, aby se vám nezačalo lepit na váleček a trhat se.
Čím tenčí plát se vám podaří vyválet, tím lépe, ideální je tloušťka cca 2 mm. Teď už jen nakrájíme těsto na požadované tvary a vložíme do trouby předehřáté na 160 stupňů. Pečeme do zezlátnutí cca 15 minut.
Upečené krekry necháme zcela vychladnout, jsou potom mnohem křupavější a chutnější. Pokud by se vám nějakým zázrakem podařilo nesníst je na posezení, skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Podrobné info: