Pažitka
Název:

Makové linecké cukroví


Makové linecké cukroví


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka300 g
cukr moučka100 g
změklé máslo200 g
žloutek2 ks
citron - jemně nastrouhaná kůra z něj1/2 ks
lemon curd (citronový krém) dle potřeby
mák dle chuti
Postup přípravy:

Linecké cukroví nesmí na Vánoce chybět, letos jsem ale chtěla vyzkoušet nějakou netradiční variantu. V lednici už nějakou dobu schovávám sklenici lemon curd, tenhle voňavý citronový krém máme doma velmi v oblibě. Nejčastěji ho dávám do krému na cupcakes a do makronek. A protože citron si skvěle rozumí s mákem, napadlo mě přidat pár lžic křupavých makových kuliček právě do těsta na linecké. Recept mám klasický, léty ověřený a snadno zapamatovatelný. Stačí si pamatovat poměr 3:2:1 (mouka:máslo:cukr) a množství surovin přizpůsobit tomu, kolik cukroví máme v úmyslu pořádat. Pokud doma lemon curd nemáte, vyzkoušejte makové linecké s nějakou kyselejší marmeládou, třeba malinovou nebo rybízovou. Vsadím se, že s mákem si obě budou krásně notovat.

V míse smícháme mouku s cukrem, přidáme máslo nakrájené na plátky a prsty (nebo v robotu se sekacími noži či drátěnou metlou) promneme na hrubou drobenku. Přidáme rozšlehané žloutky a citronovou kůru a vypracujeme těsto. Zformujeme ho v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme do druhého dne odležet v lednici.

Troubu předehřejeme na 180°C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát asi 3 mm vysoký, vykrajujeme různé tvary (vždy do dvojice k sobě) a pečeme 6 - 8 minut. Necháme krátce zchladnout na plechu a pak přendáme na mřížku.

Vychladlé cukroví slepujeme citronovým krémem (lemon curd), případně nějakou kyselejší marmeládou. Skladujeme v chladu.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno