Ingredience: | |
vejce | 1 ks |
cukr krystal | 1/2 hrnku |
rýžová smetana | 1/2 hrnku |
olej | 1/2 hrnku |
mletý mák | 1/2 hrnku |
hladká mouka | 1 hrnek |
prášek do pečiva | 1/2 balíčku |
vhodné ovoce (mirabelky) | 1 hrnek |
Jsou nadýchané a vláčné, lehké jako pírko. Použít můžete libovolné ovoce, ovšem já mám moc ráda kombinaci máku a švestek, proto jsem použila mirabelky, což je vlastně něco jako kulatá švestka. Jestli to tedy vůbec botanicky správně mirabelka je, ale vem to čert, máme ty červené plody prostě rádi.
Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme rýžovou smetanu, postupně také olej, mletý mák, mouku a kypřící prásek. Výsledné těsto by mělo být polotekuté, řekněme třeba jako na bublaninu.
Pokud budete chtít, můžete do něj přimíchat ještě kousky ovoce. Větší kusy ovoce pokrájejte, peckovité odpeckujte, nešlehejte – jen vmíchejte.
Navrstvěte do připravených košíčků či formiček a pečte v troubě předehřáté na horkovzduch 180°C cca půl hodinky.
Dětská specifika:
především pro přítomnost máku (hůře stravitelný, trpící na plísně a žluknutí) řadím do kategorie od 2 - 3 let
Podrobné info: