Pažitka
Název:

Makovec bez mouky, s jablíčky a citronovou polevou

bezlepkový recept


Makovec bez mouky, s jablíčky a citronovou polevou


Ingredience:
vejce pokojové teploty5 ks
moučkový cukr80 g
cukr krupice50 g
sůl špetka
změklého másla80 g
mletý mák200 g
kyselejší jablíčka na tenké plátky2-3 ks
Citrónová poleva
citrón1 ks
cukr moučka hrnek
Ingredience:
Postup přípravy:
Krásně vláčný makový koláč s jablky.
Už jednou jsem psala, že u nás doma se s makovými koláči, buchtami a vůbec moc nechytám. Tenhle koláč byl ale výjimka, zmizel během jednoho dne. Nevím, jestli tento malý zázrak připsat faktu, že se z našich dětí staly nenažrané bestie, nebo raději zůstat u toho, že je tato zdánlivě obyčejná buchta vlastně malý zázrak. 

Do koláče nepatří ani deko mouky, žádná kypřící věc, a přesto je nádherně kyprý a vláčný. Recept se objevil v srpnovém Apetitu a já mu dávám pět obrovských hvězdiček. 

Troubu si předehřejte na 180°C. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky vyšlehejte společně se špetkou soli do polotuhého sněhu, přidejte krupicový cukr a znovu šlehejte. Tentokrát tak dlouho, dokud sníh zcela neztuhne a nezačne se parádně lesknout.

Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlého, hladkého krému. Chviličku to trvá, tak 3-4 minutky musíte vydržet a šlehat. :-) Žloutkovou pěnu a sníh zlehka smíchejte a jemně do směsi zapracujte hódně změklé máslo. Co myslím tím hódně změklé. Nu, aby se vám máslo snadno spojilo s vaječnou směsí, musí být téměř tekuté. A když píši téměř tekuté, nemyslím tím úplně tekuté ani horké. Já nemám mikrovlnku, nechala jsem si tedy máslo rozpustit na plotně a pak jsem ho za občasného promíchávání nechala i hezky zchladnout, tak aby získalo konzistenci krému. Kdo má mikrovlnku, šoupne to na chvilku mezi mikrovlny a máslo rozňahňá vidličkou. Důležité prostě je, aby bylo hodně krémové, ale ne horké. Když bude málo změklé, tak ho tam nevmícháte, když bude horké, celé těsto se zdrcne a máte po ptákách, vlastně po buchtě.

Společně s máslem vmíchejte do směsi i mák. Hmotu rozprostřete na plech, který jste si jistě ještě před pečením nezapomněli vymazat a vysypat (nebo vyložit pečícím papírem).

Na mák rozložte plátky jablíček, plech hoďte do trouby a pečte 25-30 minut. Mezitím si připravte citronovou polevu. Já ji dělám tak, že si vymačkám jeden citron a do šťávy pak vmíchávám moučkový cukr. A to tak dlouho, dokud nemám hladkou a hustou polevu. Na obrázku můžete vidět, že je poleva lehce narůžovělá, to způsobila trocha šťávy z červené řepy, kterou jsem do polevy přidala. To ale můžete vynechat. Hotovou polevu rozetřete na horký koláč právě vytažený z trouby. 

Nechcete-li dělat citronovou polevu, můžete hotový koláč potřít rozehřátou marmeládou. Sáhněte spíše po kyselejší (meruňkový, rybízová atp.) a nezapomeňte ji před použitím propasírovat, aby byla hezký hladká.

Koláč nechte vychladnout, nakrájejte a nechte si chutnat!


Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Barbora Venháčová

    zavřít okno