vejce pokojové teploty | 5 ks |
moučkový cukr | 80 g |
cukr krupice | 50 g |
sůl | špetka |
změklého másla | 80 g |
mletý mák | 200 g |
kyselejší jablíčka na tenké plátky | 2-3 ks |
Citrónová poleva | |
citrón | 1 ks |
cukr moučka | hrnek |
Ingredience: |
Do koláče nepatří ani deko mouky, žádná kypřící věc, a přesto je nádherně kyprý a vláčný. Recept se objevil v srpnovém Apetitu a já mu dávám pět obrovských hvězdiček.
Troubu si předehřejte na 180°C. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky vyšlehejte společně se špetkou soli do polotuhého sněhu, přidejte krupicový cukr a znovu šlehejte. Tentokrát tak dlouho, dokud sníh zcela neztuhne a nezačne se parádně lesknout.
Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlého, hladkého krému. Chviličku to trvá, tak 3-4 minutky musíte vydržet a šlehat. :-) Žloutkovou pěnu a sníh zlehka smíchejte a jemně do směsi zapracujte hódně změklé máslo. Co myslím tím hódně změklé. Nu, aby se vám máslo snadno spojilo s vaječnou směsí, musí být téměř tekuté. A když píši téměř tekuté, nemyslím tím úplně tekuté ani horké. Já nemám mikrovlnku, nechala jsem si tedy máslo rozpustit na plotně a pak jsem ho za občasného promíchávání nechala i hezky zchladnout, tak aby získalo konzistenci krému. Kdo má mikrovlnku, šoupne to na chvilku mezi mikrovlny a máslo rozňahňá vidličkou. Důležité prostě je, aby bylo hodně krémové, ale ne horké. Když bude málo změklé, tak ho tam nevmícháte, když bude horké, celé těsto se zdrcne a máte po ptákách, vlastně po buchtě.
Společně s máslem vmíchejte do směsi i mák. Hmotu rozprostřete na plech, který jste si jistě ještě před pečením nezapomněli vymazat a vysypat (nebo vyložit pečícím papírem).
Na mák rozložte plátky jablíček, plech hoďte do trouby a pečte 25-30 minut. Mezitím si připravte citronovou polevu. Já ji dělám tak, že si vymačkám jeden citron a do šťávy pak vmíchávám moučkový cukr. A to tak dlouho, dokud nemám hladkou a hustou polevu. Na obrázku můžete vidět, že je poleva lehce narůžovělá, to způsobila trocha šťávy z červené řepy, kterou jsem do polevy přidala. To ale můžete vynechat. Hotovou polevu rozetřete na horký koláč právě vytažený z trouby.
Nechcete-li dělat citronovou polevu, můžete hotový koláč potřít rozehřátou marmeládou. Sáhněte spíše po kyselejší (meruňkový, rybízová atp.) a nezapomeňte ji před použitím propasírovat, aby byla hezký hladká.
Koláč nechte vychladnout, nakrájejte a nechte si chutnat!