Makovec (forma o průměru 26 cm): | |
špaldová mouka | 2 hrnky |
mletý mák | 1 hrnek |
řepkový olej | 5 lžic |
rostlinné mléko | 1 hrnek |
kypřící prášek bez fosfátů | 1 lžička |
rýžový sriup | 1/3 hrnku |
vanilková hraška | 1 lžíce |
voda | 3 lžíce |
Tofu tvaroh: | |
Tofu natural | 1 balení |
citron (šťáva a kůra) | 1 ks |
vanilka | 1 lžička |
rýžový sirup | dle chuti |
kukuřičný škrob | 1 lžíce |
rostlinné mléko | 1 dcl |
Jahodový přeliv: | |
jahody | 2 hrnky |
rýžový sirup | dle chuti |
Pokud patříte mezi milovníky máku, zbystřete! Tento recept vám nesmí uniknout. Konečně se mi podařilo najít recept, který je veganský, bez palmového tuku, cukru a přitom je lahodný a moooc dobrý. Vyzkoušejte a napište, jak vám chutnalo.
Nejprve upečte makovec. V míse smíchejte sypké suroviny – mouku, mák, kypřící prášek a hrašku. Následně postupně přimíchávejte tekuté suroviny – olej, mléko, sirup a vodu. Doporučuji použít šlehač, je to rychlejší, ale jde to i ručně, jen musíte být pečliví, abyste v těstě neměli hrudky. Jakmile bude těsto pořádně promíchané, vylijte do pečícím papírem vyložené formy a pečte v předehřáté troubě při 180°C zhruba 30 minut.
Mezitím si připravte tofu tvaroh. Tofu nakrájejte na kostky, přidejte citronovou šťávu a kůru, vanilku, sirup a kukuřičný škrob. Mixujte na jemnou kaši, případně nařeďte rostlinným mlékem.
Jahody rozehřejte v hrnečku s troškou sirupu a krátce povařte.
Upečený makovec nechte vychladnout, polijte tofu tvarohem a dejte ještě na 10 minut zapéct do trouby. Servírujte s jahodovým přelivem.
Dobrou chuť
Podrobné info: