Ingredience: | |
mletý mák | 200 g |
pšeničný bulgur | 200 g |
vejce | 4 ks |
třtinový cukr nebo fruktóza | 50 g |
med | 2 lžíce |
skořice | 1 lžička |
mletý hřebíček | 1/2 lžičky |
slunečnicový olej | 4 lžíce |
citronová šťáva | pár kapek |
mořská sůl | špetka |
Bulgur díky obsahu vlákniny a minerálů je v Česku čím dál více oblíbený. Můžete ho použít na různé placičky, do omáček, salátů a třeba i na tento zdravý dezert pro děti.
Propláchneme bulgur a dáme ho vařit do osolené vody. Vody dáme dvakrát víc než bulguru, já nechám 2 minuty vařit a dalších 20 minut dojít pod poklicí.
Smícháme žloutky, med a cukr + asi 3 polévkové lžíce studené vody. Přimícháme olej, mák, skořici, hřebíček a citronovou šťávu.
Přidáme bulgur a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.
Pečeme při teplotě cca 160-180 stupňů a asi 30 minut.
Poznámka: Uvařený bulgur můžeme ještě před zapracováním do těsta rozmixovat do jemnější konzistence. Nevadí-li nám však zrnitější struktura makovce, není to nutné.
Podrobné info: