Pažitka
Název:

Makovník bez mouky

bezlepkový dezert


Makovník bez mouky


Ingredience:
Těsto:
mletý mák70 g
vejce2 ks
rozinky50 g
mandle30 g
vanilkový extrakt1/2 lžička
med1 lžíce
citronová kůra1/4 lžíce
kakao1 a 1/2 lžíce
banán1/2 ks
sůl špetka
Na ozdobení:
hořká čokoláda/čokoládová poleva dle potřeby
mleté ořechy dle potřeby
Postup přípravy:

Makovník bez mouky. Už je to delší dobu, co jsem pekla tuhle naprostou pochoutku, ale až včera jsem našla v počítači trochu lepší fotky a řekla jsem si proč je sem nedat.

Necháme ve vodě změknout rozinky.
Předehřejeme si troubu na cca 180°C a vymažeme si nějakou menší formu - těsta moc nebude.
Umícháme žloutky s medem, kakaem a vanilkovým extraktem.
Ušleháme z bílků sníh, opatrně přisypeme mák a citronovou kůru.
Žloutkovou směs s bílkovou lehce spojíme dohromady.
Rozmixujeme změklé rozinky s banánem a přidáme do směsi. Zamícháme na pevnou hmotu.
Vše nalijeme do formy a vložíme do trouby tak na cca hodinu. Zkoušíme špejlí.

Na vlažný nebo již chladný moučník můžeme vylít rozehřátou čokoládu.
Na závěr sypeme ořechy, kokosem,...

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Monika Daníšková

    zavřít okno