Makovo-tvarohové noky: | |
měkký tvaroh nejlépe farmářský | 300 g |
vejce | 1 ks |
krupice | 170 g |
mletý mák | 50 g |
třtinový cukr | 40 g |
makový olej | 10 g |
sůl | špetka |
řepkový olej | trochu |
Jahodová omáčka: | |
jahody | 500 g |
růžové víno | 150 ml |
třtinový cukr | 90 g |
smetana ke šlehání | 250 g |
Servírování: | |
plátky jahod | dle potřeby |
lístky máty | dle potřeby |
smetana ke šlehání | trochu |
6. června se uskuteční již 15. AVON pochod proti rakovině prsu. K této akci také vzniklo speciální růžové víno – Cuvée Naděje. Toto Cuvée tvoří odrůdy Zweigeltrebe, Svatovavřinecké a Frankovka, bylo vyrobeno v Zarazickém vinařství a můžete jej koupit v síti farmářských prodejen Náš Grunt. Koupí tohoto vína navíc přispějete 50 korun na boj proti rakovině prsu. A právě Náš Grunt mě požádal o vymyšlení „růžového menu“, které by ladilo s tímto vínem.
Osobně už mě nějakou dobu velmi zajímá snoubení jídla s vínem a až mi skončí školní povinnosti, tak se v této oblasti míním vzdělávat. Pokusila jsem se tedy o vytvoření sladkého jídla, které by mohlo krásně doplňovat Cuvée naděje. Víno je polosuché, spíše slaďoučké a v chuti jsou cítit lesní plody, osobně v něm cítím především jahody. Musím se přiznat, že toto růžové víno mi velmi chutnalo a podle mě je ideální k ovocným dezertům a ovoci samotnému. A tak mi příjdou makovo-tvarohové noky s jahodovou omáčkou jako naprosto dokonalý dezert k příjemnému ovocnému růžovému vínu.
Makovo-tvarohové noky:
1. Všechny suroviny dejte do mísy a rukama zpracujte celistvé těsto.
2. Z těsta rukama vytvořte jednotlivé noky.
3. Do většího hrnce dejte vařit vodu, kterou trochu osolte.
4. Když voda vaří, opatrně do ní vhoďte noky a vařte je dokud nevyplavou, poté je ihned děravou sběračkou vylovte a přemístěte je do cedníku. Také je trochu polijte řepkovým olejem, aby se neslepily.
Jahodová omáčka:
1. Jahody omyjte, zbavte je stopky a nakrájejte je na půlky nebo na čtvrtky, které vhoďte do středního hrnce.
2. K jahodám přidejte víno a cukr a hrnec dejte na plotýnku, kterou zapněte na vyšší teplotní stupeň.
3. Nyní nechte víno vypařit a cukr rozpustit, trvá to cca 5 minut.
4. Poté přilijte smetanu, nechte minutu probublat a vše tyčovým mixérem rozmixujte.
Před podáváním nechte noky i omáčku vychladnout.
1. Do hlubšího talíře (nejlépe na těstoviny) nalijte trochu omáčky, do ní opatrně vložte noky.
2. Pomocí kávové lžičky ozdobte omáčku smetanou.
3. Nakonec přidejte plátky jahod a lístky máty.
Podrobné info: