hladká mouka | 200 g |
kypřící prášek | 3 lžičky |
mletý mák | 100 g |
moučkový cukr | 225 g |
nastrouhaná kůra z Bio citronu | 1 ks |
máslo (rozpuštěné a částečně zchladlé) | 150 g |
řecký bílý jogut | 150 g |
středně velká vejce | 3 ks |
borůvky a maliny | 2 hrsti |
Drobenka: | |
karamelové sušenky ke kávě | 30 g |
hrubá mouka | 150 g |
moučkový cukr | 75 g |
máslo (změklé) | 100 g |
Ingredience: |
Mák, maliny, borůvky, drobenka. Také vám to tak báječně zní?
Makové koláče u nás moc nevedeme. Mému muži Některým členům naší domácnosti hrozně vadí, že mák rád zalézá mezi zuby. Ale ani to mě neodradilo vyzkoušet tento skvělý moučník hned, jak se mi do rukou dostal recept. A neprohloupila jsem. Koláč je krásně vláčný, a to nejen díky ovoci. Značný podíl má i přidaný jogurt. Závěrečná drobenka vylepšená několika karamelovými sušenkami, pak všemu dodá ten správný šmrnc. A až ucítíte, jak krááásně voní. Ani ten můj vybíravec nakonec neodolal.
Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou postačí na 160°C. Dortovou formu s průměrem 28cm vymažte máslem a vysypte hrubou či polohrubou moukou (někdo vysypává klidně i strouhankou).
Až budete mít vymazáno a vysypáno, vrhněte se na přípravu drobenky. Sušenky promixujte, nebo je nasypte do pevnějšího plastového sáčku a rozdrťte válečkem. Nasypte je do misky a přidejte ostatní suroviny na drobenku, tedy mouku, moučkový cukr a změklé máslo. Prsty vypracujte sypkou a vláčnou drobenku.
Ještě se vrátím k sušenkám. Jsou to takové ty malé obdélníčky, které jste jistě už minimálně jednou dostali v cukrárně ke kávě. Nepodaří-li se vám je sehnat (Já koupila v Lidlu, značku vám nepovím, ale jsou to malé obdélníčky s cedulkou "sušenky ke kávě" a mají tři příchutě.), použijte sušenky typu BeBe. Prostě takové, které běžně dáváte do cheesecaku.
A teď už hurá na těsto. Do mísy prosejte mouku, kakao a prášek do pečiva, hezky promíchejte a přidejte mák, cukr, citronovou kůru, máslo jogurt a vejce. Vyšlehejte hustší těsto a nalijte ho do připravené formy. Na těsto naskládejte ovoce a koláč zasypte drobenkou.
Pečte v předehřáté troubě cca 45-50 minut. Jako kontrola vám opět poslouží špejle zapíchnutá do středu těsta, která vyjde ven jen s několika vlhkými drobečky. Koláč nechte nejprve cca 20 minut chladnout ve formě a pak jej opatrně přesuňte na mřížku. Před podáváním pocukrujte.
Dobrou chuť!
Podrobné info: