Pažitka
Název:

Makový koláč se švestkami


Makový koláč se švestkami


Ingredience:
Ingredience:
vejce6 - 7 ks
panela či jiné sladidlo170 g
med1 lžíce
špaldová mouka jemně mletá300 g
kypřící prášek bez fosfátů1 ks
voda100 ml
České Ghíčko bio, máslo, Alsan či jiný tuk1 lžíce
mletý mák3 lžíce
švestkycca 10 - 12 ks
Drobenka:
tuk1 lžíce
namletá panela3 lžíe
hrubá špaldová mouka1 a 1/2 lžíce
Postup přípravy:

Sešlo se mi trošku víc měkkých švestek a teď u nás frčí mák ve velkém. Toto je takový ten typický moučník, kterým nejde nic pokazit. Odpoledne se tu zastavili moji rodiče a koláč jim velmi chutnal. Každý jsme si ukrojili pořádný kousek k ledové kávě, jen tak tak zbylo pro kluky na druhý de na sváču, no asi budeme muset koupit větší formy. Tomášek jen křičel: "Maminko schovej mi ještě...".

Příprav je velmi snadná. Do šlehací nádoby rozklepneme vejce, přidáme sladidlo  med. Vše společně našleháme, následně vmícháme tuk a pak již jen ručně metlou všleháme mouku smíchanou s kypřícím práškem a mákem, střídavě přiléváme vodu. 

Do tukem vymazané a moukou vysypané formy nalijeme připravené těsto, omyjeme a vypeckujeme švestky, pokrájíme je, nandáme do těsta a můžeme přidat drobenku. Moučník pečeme na 180°C přibližně 45 minut. Necháme důkladně vychladnout. 

Přeji příjemné mlsání.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno