Ingredience: | |
vejce | 6 - 7 ks |
panela či jiné sladidlo | 170 g |
med | 1 lžíce |
špaldová mouka jemně mletá | 300 g |
kypřící prášek bez fosfátů | 1 ks |
voda | 100 ml |
České Ghíčko bio, máslo, Alsan či jiný tuk | 1 lžíce |
mletý mák | 3 lžíce |
švestky | cca 10 - 12 ks |
Drobenka: | |
tuk | 1 lžíce |
namletá panela | 3 lžíe |
hrubá špaldová mouka | 1 a 1/2 lžíce |
Sešlo se mi trošku víc měkkých švestek a teď u nás frčí mák ve velkém. Toto je takový ten typický moučník, kterým nejde nic pokazit. Odpoledne se tu zastavili moji rodiče a koláč jim velmi chutnal. Každý jsme si ukrojili pořádný kousek k ledové kávě, jen tak tak zbylo pro kluky na druhý de na sváču, no asi budeme muset koupit větší formy. Tomášek jen křičel: "Maminko schovej mi ještě...".
Příprav je velmi snadná. Do šlehací nádoby rozklepneme vejce, přidáme sladidlo med. Vše společně našleháme, následně vmícháme tuk a pak již jen ručně metlou všleháme mouku smíchanou s kypřícím práškem a mákem, střídavě přiléváme vodu.
Do tukem vymazané a moukou vysypané formy nalijeme připravené těsto, omyjeme a vypeckujeme švestky, pokrájíme je, nandáme do těsta a můžeme přidat drobenku. Moučník pečeme na 180°C přibližně 45 minut. Necháme důkladně vychladnout.
Přeji příjemné mlsání.
Podrobné info: