Těsto: | |
špaldová mouka typ 1050 | 300 g |
polohrubá mouka | 100 g |
máslo | 150 g |
mléko | 150 ml |
droždí | 25 g |
cukr krystal | 1 lžíce |
sůl | 1 lžička |
Náplň: | |
mletý mák | 200 g |
cukr krystal | 100 g |
mléko | 300 ml |
Včera jsem si přinesla z Alberta dvě nové formy na pečení. A už dlouho jsem chtěla zkusit tzv. trhací chléb a jedna forma na to byla víc než vhodná. Při hledání receptu jsem, ale narazila na sladký "trhací" recept, navíc makový a tak bylo rozhodnuto. Inspirací mi byl recept z webu www.proženy.cz .
Těsto si nechávám zadělat pekárnu na chleba- program Příprava těsta. Poznámka: máslo si předem rozehřeji a přidám do pekárny k ostatním surovinám. Mezitím si uvaříme náplň - mléko,mák a cukr provaříme pár minut na mírném ohni do zhoustnutí. Z vykynutého těsta vyválíme plát 3-4 mm vysoký, potřeme makovou náplní a nakrájíme na čtverce zhruba o velikosti 10x10 cm. Formu vyložíme pečícím papírem, a nebo vymažeme máslem. Jednotlivé čtverce skládáme vedle sebe - "na stojato" a vždy je trochu přimáčkneme k sobě. Pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů zhruba 25 minut. Necháme vychladnout a podáváme buď nakrájený, a nebo vcelku tak, že si každý kousek po kousku otrhává.
Podrobné info: