Ingredience: | |
mandlová mouka | 200 g |
cukr moučka | 175 g |
kvalitní kakao na vaření | 25 g |
bílky | 150 g |
cukr krystal | 200 g |
voda | 50 g |
Mátovo-čokoládový krém: | |
smetana na šlehání | 100 ml |
máta | 2 stonky |
kvalitní čokoláda na vaření (52%) | 160 g |
změklé máslo | 150 g |
Pamatuju se, že když se na trhu poprvé objevila mátová čokoláda, obcházela jsem ji velkým obloukem. Nikdy mi moc nechutnaly ani klasické žvýkačky, na milost jsem vlastně mátu vzala až s prvním mojitem, ale kazit si s ní čokoládu? Proč?? Teď si spíš říkám, proč jsem jiné vyzkoušela dřív. Pokud i vám tahle kombinace přijde hodně divoká, odvažte se a zkuste ji. Máta dodá čokoládě nevídaný šmrnc...
Náplň
Náplň si připravíme den dopředu. V rendlíku krátce svaříme smetanu s mátou a necháme asi půl hodiny stát, aby smetana co nejvíce přejala chuť a vůni máty. Poté stonky vyjmeme, smetanu znovu ohřejeme téměř až k bodu varu, přelijeme jí čokoládu, kterou jsme si nalámali do misky, a mícháme do rozpuštění. Necháme v lednici vychladit, čokoláda pěkně zhoustne.
Až ji budeme potřebovat, nezapomene ji asi hodinu předem vytáhnout z lednice, aby stihla povolit na pokojovou teplotu. Vyšleháme ji s máslem na hladký krém.
Makronky
Na makronky v mixéru se sekacími noži promixujeme cukr moučku s mandlovou moukou. Tím se obě ingredience pěkně spojí a rozbijí se ztuhlé hrudky cukru, zároveň ale mixujeme pouze krátce, aby se z mandlí zbytečně neuvolnil tuk.
Odvážíme si polovinu bílků (75 g) a v míse je důkladně spojíme s mandlovou směsí. Vzniklá hmota je poměrně tuhá, takže se nebojíme do vařečky pořádně opřít.
V rendlíku lehce promícháme vodu s cukrem krystal a dáme na mírný plamen. Bez míchání necháme vařit. Jakmile teplota cukrového sirupu dosáhne 110 °C, začneme šlehat zbylé bílky do husté pěny. Když má sirup 118 °C, tenkým pramínkem ho za stálého šlehání vlijeme k bílkům. Dále šleháme zhruba 10 minut, až je sníh lesklý a krémový a mísa má na dotek pokojovou teplotu.
Bílkový sníh natřikrát vmícháme do mandlové směsi. Ze začátku je hmota hodně tuhá a hutná, ale jak se postupně zapracovává sníh, stává se tekutější. Ideální stav je, když pomalu stéká nebo spíš padá ze stěrky a vytvořené špičky během chvíle mizí.
Cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou o průměru 1 cm postavíme do vyšší sklenice, bude se nám lépe plnit. Naplníme jej makronkovou hmotou a zajistíme gumičkou.
Na plechy vyložené pečícím papírem (dvojitá vrstva) nebo fólií stříkáme kolečka. Každým plechem několikrát bouchneme o zem nebo stůl, abychom makronky zbavili vzduchových bublin.
Makronky necháme důkladně zaschnout, orientujeme se hlavně podle povrchu - když se makronky dotkneme bříškem prstu, nelepí. Jak dlouho to bude trvat, závisí na vlhkosti vzduchu v kuchyni, může to být 15 minut, ale taky klidně hodinu.
Troubu si předehřejeme na 140 °C. Makronky pečeme 16 minut na spodní mřížce, jinak zvrchu začnou lehce zlátnout (!každá trouba peče jinak!). Na plechu je necháme i vychladnout, pak teprve sloupneme.
Připravenou náplň naneseme na makronky lžičkou nebo za pomoci cukrářského sáčku s kulatou špičkou, vždy dvě skořápky opatrně přitiskneme k sobě. Necháme je uležet v lednici, nejlépe přes noc, jen tak natáhnou trochu vlhkosti a uvnitř zvláční. Na povrchu by však měly zůstat stále křupavé. Skladujeme v chladu, vydrží minimálně 2 dny. Samotné makronky můžeme zamrazit, i na několik týdnů.
Podrobné info: