Pažitka
Název:

Malé medovníčky


Malé medovníčky


Ingredience:
Těsto:
máslo50 g
med2 lžíce
krupicový cukr80 g
mléko50 ml
vejce1 ks
ocet1 lžíce
hladká mouka250 g
jedlá soda1 lžíce
Krém:
máslo250 g
salko200 ml
rum20 ml
Na ozdobení:
mleté vlašské ořechy100 g
čokoládové bonbony / tvary vykrojené z marcipánu dle potřeby
Postup přípravy:

Protože měla moje úžasná sestřička ve středu svátek, peklo se 12 těchhle poměrně hezky vydařených dortíčků na způsob medovníku.

Rozpustíme v kastrůlku máslo s medem a cukrem. Přidáme vejce a ocet a zamícháme. Za stálého míchání přisypeme mouku s jedlou sodou. Rukou zpracováváme hladké těsto, které potom rozválíme na válu na slabý plát. Vykrájíme nejméně 36 koleček o průměru cca 5cm. Předehřejeme troubu na 200°C. Kolečka i všechny zbytky vyložíme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme asi 5 - 8 minut.

Máslo vyšleháme za postupného přidávání salka na hladký krém. Přilijeme dané množství rumu a došleháme. Krémem spojíme k sobě tři kolečka a ty potom ještě pomažeme po obvodu.

Veškeré odkrojky, které jsme upekli spolu s kolečky, rozdrtíme na drobečky. Drobečky smícháme s namletými ořechy. Namazané placičky obalíme v ořechové směsi. Na závěr dozdobíme čokoládovými bonbony, vykrojenými hvězdičkami z marcipánu, apod. Před podáváním necháme alespoň 3 hodiny chladit v lednici.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Monika Daníšková

    zavřít okno