Pažitka
Název:

Malý a velký velikonoční beránek


Malý a velký velikonoční beránek


Ingredience:
Ingredience na velkého beránka:
polohrubá mouka2 hrnky
olej1 hrnek
mléko1 hrnek
cukr1/2 hrnku
prášek do pečiva1 sáček
vejce2 ks
Beránek malý:
polohrubá mouka1 hrnek
olej1/2 hrnku
mléko1/2 hrnku
cukr1/4 hrnku
prášek do pečiva1/2 sáčku
vejce1 ks
Postup přípravy:

Tak nevím, jak vy, ale já už o víkendu péct beránky. Mám pro vás připraveny recepty dva - na malého a velkého Beránka. Používám keramickou formu, včetně zádíček, tak aby byl vytvořen 3D efekt beránků a mohu jen doporučit.

Tak se pustíme do velkého beránka.

Nejprve všechny sypké ingredience promícháme v míse, poté přidáme 2 celá vejce, mléko a olej. Vše umixujeme v hladké těsto. Formu na beránka si vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Připravené těsto vylijeme do spodního dílu beránka, přikryjeme vrchním dílem a pečeme 60 minut na 180°C.

Malého beránka připravuji z poloviční dávky velkého beránka, ale i tak je těsta hodně, takže zbývající těsto peču zvlášť v malém rendlíku, ale lze upéci i v muffinových formičkách.

Nejprve všechny sypké ingredience promícháme v míse, poté přidáme celé vejce, mléko a olej. Vše umixujeme v hladké těsto. Formu na beránka si vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Připravené těsto vylijeme do spodního dílu beránka, přikryjeme vrchním dílem a pečeme na 40 minut na 180°C. Těsta je hodně, takže zbytek vylijeme do malého rendlíku a pečeme vedle.

Poté je dozdobíte v podobě očiček z hřebíčku a mašliček, ať se to na tom velikonočním stole barvičkami, jen hemží. To děti opravdu milují.


Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Vendula Balaštíková

    zavřít okno