Korpus světlý: | |
vejce | 3 ks |
cukr moučka | 80 g |
olej | 70 ml |
voda | 120 ml |
polohrubá mouka | 130 g |
Krém: | |
máslo | 30 g |
hladká mouka | 30 g |
mléko | 1 hrnek (250 ml) |
máslo | 140 g |
cukr | 100 g |
jahodové aroma | 1 kapka |
Dále budete potřebovat: | |
kokos | dle chuti |
ovoce | dle chuti |
Želatina: | |
dortové želé čiré | 1 ks |
voda | 200 ml |
cukr | 2 lžíce |
jahodové aroma | 1 kapka |
Narozeniny slaví nejen můj syn, ale i můj manžel - tak aby mu to nebylo líto, udělala jsem mu také dortík, ale pro změnu ovocný, který má moc rád. No, dát klukům "dohromady" prasátkový dort, asi by manžel nejásal. Snad se bude líbit i tento menší dortík, ale hlavně aby chutnal.
Nejprve si vymažeme a vysypeme hrubou moukou dortovou formu (průměr 25 cm). Poté si předehřejeme troubu na 180°C a vyšleháme si bílky v tuhý sníh. Pak si vyšleháme žloutky s cukrem moučka do pěny, přidáme tekuté ingredience a mouku. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do formy a pečeme “do růžova”, zdali je upečené těsto vyzkoušíme raději špejlí.
Krém:
Z másla a mouky vytvoříme jíšku, pak přidáme mléko a uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout. Máslo a cukr vyšleháme, pak přidáme vychladlou kaši, aroma a máme připravený krém.
Postup na přípravu dortu
Vychlazený korpus si prořízneme a promažeme marmeládou – já jsem zvolila rybízovou, díky její nakyslé chuti. Promazat můžeme i krémem, nebo jen krém použít na potření boků a povrchu dortu. Boky dortu obsypeme kokosem. A teď je ta chvíle pro naši fantazii. Ovoce, které máme rádi, nebo které máme k dispozici, hezky navršíme na dort. Připravíme želatinu, všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce (nesmíme nalévat vařící). Jelikož ovoce nemáme vyskládané do roviny, použila jsem na želatinu mašlovačku a ovoce jí potřela. Dort uložíme do lednice a necháme vychladit.