Pažitka
Název:

Maminčin jablečný koláč


Maminčin jablečný koláč


Ingredience:
Těsto:
polohrubá mouka (špaldová celozrnná)3 hrnky
třtinový cukr1 hrnek
prášek do pečiva1 ks
Náplň:
nastrouhaná jablka15 ks
skořicecca 1/2 lžičky
rozinky hrst
třtinový cukr3 lžíce
vychlazené máslo1 ks
Tvarohová náplň:
měkké tvarohy3 ks
mléko1/2 l
vejce3 ks
vanilkový cukr1 ks
rozinky hrst
Postup přípravy:

Tenhle koláč byl původně tvarohovej. Jenže když jsme si jednou udělali k sváče česnekovou pomazánku a mámě tvaroh sežrali, zaimprovizovala a vzniknul ten nejlepší jablečnej koláč, jakej jsem kdy jedla. Je vláčnej, celej voní máslem a navíc je strašně jednoduchej na přípravu. Napíšu vám i tu tvarohovou variantu pro případ, že bydlíte se slušnýma lidma.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Sypký ingredience na těsto smícháme a rozdělíme napůl. Jablka omyjeme, nastrouháme nahrubo, smícháme s cukrem, rozinkama i skořicí. Plech si silně vymažeme máslem, vsypeme rovnoměrně půlkou sypký hmoty, na kterou navršíme jablečnou směs. Tu zbytečně nezbavujeme šťávy, není-li jí opravdu moc. Jablka zasypeme druhou polovinou sypký hmoty a celý to zakryjeme plátkama másla, který při pečení vytvoří na koláči úžasnou křupavou drobenku. Hotovo dvacet, koláč jde do trouby a peče se do zlatova, asi 40 minut.

Tvarohová náplň:

Vejce ušleháme s cukrem, přidáme tvaroh, mlíko a celou směs šleháním spojíme. Přidáme hrozinky a další postup je stejnej, jako u jablečný varianty.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Mona Jaoua

    zavřít okno