Těsto: | |
polohrubá mouka (špaldová celozrnná) | 3 hrnky |
třtinový cukr | 1 hrnek |
prášek do pečiva | 1 ks |
Náplň: | |
nastrouhaná jablka | 15 ks |
skořice | cca 1/2 lžičky |
rozinky | hrst |
třtinový cukr | 3 lžíce |
vychlazené máslo | 1 ks |
Tvarohová náplň: | |
měkké tvarohy | 3 ks |
mléko | 1/2 l |
vejce | 3 ks |
vanilkový cukr | 1 ks |
rozinky | hrst |
Tenhle koláč byl původně tvarohovej. Jenže když jsme si jednou udělali k sváče česnekovou pomazánku a mámě tvaroh sežrali, zaimprovizovala a vzniknul ten nejlepší jablečnej koláč, jakej jsem kdy jedla. Je vláčnej, celej voní máslem a navíc je strašně jednoduchej na přípravu. Napíšu vám i tu tvarohovou variantu pro případ, že bydlíte se slušnýma lidma.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Sypký ingredience na těsto smícháme a rozdělíme napůl. Jablka omyjeme, nastrouháme nahrubo, smícháme s cukrem, rozinkama i skořicí. Plech si silně vymažeme máslem, vsypeme rovnoměrně půlkou sypký hmoty, na kterou navršíme jablečnou směs. Tu zbytečně nezbavujeme šťávy, není-li jí opravdu moc. Jablka zasypeme druhou polovinou sypký hmoty a celý to zakryjeme plátkama másla, který při pečení vytvoří na koláči úžasnou křupavou drobenku. Hotovo dvacet, koláč jde do trouby a peče se do zlatova, asi 40 minut.
Tvarohová náplň:
Vejce ušleháme s cukrem, přidáme tvaroh, mlíko a celou směs šleháním spojíme. Přidáme hrozinky a další postup je stejnej, jako u jablečný varianty.
Podrobné info: