Těsto: | |
hladká mouka | 1 kg |
celozrnná žitná mouka | 2 lžíce |
sušené droždí | 1 rovná lžíce |
vlažná voda | 530 - 540 ml |
sůl | 2 lžičky |
olej | 3 lžíce |
cukr | špetka |
Cibulová náplň: | |
cibule | 3 ks |
mleté nové koření | 1 lžička |
mletá paprika | 1 lžička |
uzená paprika | 1/2 lžičky |
skořice | 1/4 lžičky |
citronová sůl | špetka |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
olivový olej |
Základem těchto placek je těsto na arabský pita chléb, které se dále plní různými náplněmi.
Nejčastěji se používá nádivka ze směsi cibule a koření, ze sýru Akawi nebo Zatar, což je směs sušeného, mletého tymiánu, koření sumah a pražených sezamových semínek. Samozřejmě náplně lze libovolně obměňovat, dělám i pizza placky, výborná je i masová náplň s piniovými oříšky.
Placky se obvykle servírují s čerstvou a nakládanou zeleninou, zapijí se čajem s yzopem či šalvějí. Hodí se ke snídani, obědu i večeři.
Zhruba ve 200 ml vlažné vody rozmícháme droždí, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek.
Obě mouky prosejeme, přidáme sůl a promícháme. Přilijeme kvásek, olej, zbytek vody a uhněteme hladké, pružné, nelepivé těsto, které potřeme olejem a necháme asi 40 minut kynout.
Mezitím si můžeme připravit cibulovou náplň.
Cibuli nakrájíme na kostky a na olivovém oleji (nešetřete) zvolna restujeme. Cibule by neměla změnit barvu, měla by pouze změknout.
K hotové cibuli přimícháme koření, citronovou sůl. Směs promícháme a dochutíme solí a pepřem. Necháme vychladnout.
A teď zpátky k těstu. Krásně vykynulo, takže mu můžeme dát pořádně do těla. Pomalu ho vyklopíme na pracovní plochu a rozdělíme na 16 dílů. To uděláme tak, že těsto uchopíme do ruky, mezi palcem a ukazováčkem vytlačíme požadovaný kousek, ten ukroutíme a zarovnáme na bochánek. S těstem se pracuje dobře, nelepí. Takto pokračujeme do vyčerpání těsta. Přikryté necháme 15 minut odpočívat, sebe i těsto.
Poté každý kousek, začneme u toho, který jsme ukroutili jako první, rozválíme na placku cca 0,5 cm vysokou. Opět přikryjeme a necháme dalších 15 minut spočnout.
V této fázi si připravíme pánev, na které budeme placky za sucha opékat. Začneme opět u té, kterou jsme rozváleli jako první. Pořádně ji propícháme vidličkou, aby se nám nenafukovala a pouze z jedné (spodní) strany do červena opečeme.
Téměř finišujeme, placky jsou připravené k plnění. Na každou placku dáme náplň (na vrchní, syrovou stranu) a rychle zapečeme. Buď v troubě, nebo v remosce. Já používám remosku. Pokud se rozhodnete pro troubu, rozpalte ji na 220 - 230 stupňů a zapékejte v horní části asi 2 - 3 minuty. Můžete použít plech nebo mřížku.
Málem bych zapomněla, jak na Zatar, takže tady je návod:
Sušený tymián umelte (klidně přihoďte i trosku oregana), přidejte sumah a pražená sezamová semínka. Všechno smíchejte. Poměr surovin záleží na chuti každého. Takto připravenou směs můžete skladovat v uzavřené nádobě. Skvělá je s čerstvým žervé sýrem.
Při použití na placky zaatar osolte a rozmíchejte v trošce olivového oleje na kaši. Pak už jen namažte slabou vrstvu na placky a zapečte.
Podrobné info: