Pažitka
Název:

Mandlové tartaletky s čokoládou

bezlepkový recept


Mandlové tartaletky s čokoládou


Ingredience:
Korpus:
mandlová mouka180 g
strouhaný kokos50 g
kokosový olej2 lžíce
zlatý sirup, případně med2 lžíce
sůl špetka
Čokoládová ganache:
kokosové mléko270 ml
kvalitní hořká čokoláda (cca 270 g)3 tabulky
vanilková esence1 lžička
Na posyp:
nasucho opražené mandlové plátky hrstka
Postup přípravy:

Tyto skvělé tartaletky jsou důkazem toho, že i lidé s různými dietami a přístupy k jídlu si mohou vychutnat skvělý dezert. Netvrdím, že tento recept je přímo ukázkou zdravého stravování, nicméně oproti klasickým tartům je určitě zdravější. Já žádné diety nedržím, ale baví mě zkoušet nové postupy. Tartaletky jsou vhodné pro bezlepkáře, vegany i paleo dietu.

Troubu předehřejeme na 160 °C. Do mixéru dáme mandle, kokos a sůl a důkladně rozsekáme. Poté přidáme olej a sirup a znovu promícháme, až bude těsto tvořit lepivé hrudky. Připravíme si formičky na tartaletky s vyjímatelným dnem a na dno i po obvodu vmačkáme ve stejnoměrné vrstvě ořechové těsto. Korpusy pečeme asi deset minut, dokud nezezlátnou. Poté nechte ve formičkách zchladnout na pokojovou teplotu.
Tartaletky pravidelně kontrolujte, ořechy mají tendenci se rychle spálit.
Na ganache si v kastrůlku přivedeme k varu kokosové mléko a mezitím si rozlámeme čokoládu na jednotlivé čtverečky a přesuneme do větší mísy. Čokoládu přelijeme vařícím mlékem a necháme asi minutu, než čokoláda povolí. Poté směs pořádně promícháme, dokud není kompaktní a hladká. Nakonec přilijeme vanilkový extrakt. Za občasného míchání necháme ganache ještě trochu zchladnout a poté ji rovnoměrně rozdělíme do tartaletek a střed posypeme praženými plátky mandlí. Tartaletky vychladíme alespoň hodinu v lednici a teprve před podáváním je vyndáme z formiček, ať se nepolámou.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Tereza Zástěrová

    zavřít okno