Korpus: | |
mandlová mouka | 180 g |
strouhaný kokos | 50 g |
kokosový olej | 2 lžíce |
zlatý sirup, případně med | 2 lžíce |
sůl | špetka |
Čokoládová ganache: | |
kokosové mléko | 270 ml |
kvalitní hořká čokoláda (cca 270 g) | 3 tabulky |
vanilková esence | 1 lžička |
Na posyp: | |
nasucho opražené mandlové plátky | hrstka |
Tyto skvělé tartaletky jsou důkazem toho, že i lidé s různými dietami a přístupy k jídlu si mohou vychutnat skvělý dezert. Netvrdím, že tento recept je přímo ukázkou zdravého stravování, nicméně oproti klasickým tartům je určitě zdravější. Já žádné diety nedržím, ale baví mě zkoušet nové postupy. Tartaletky jsou vhodné pro bezlepkáře, vegany i paleo dietu.
Troubu předehřejeme na 160 °C. Do mixéru dáme mandle, kokos a sůl a důkladně rozsekáme. Poté přidáme olej a sirup a znovu promícháme, až bude těsto tvořit lepivé hrudky. Připravíme si formičky na tartaletky s vyjímatelným dnem a na dno i po obvodu vmačkáme ve stejnoměrné vrstvě ořechové těsto. Korpusy pečeme asi deset minut, dokud nezezlátnou. Poté nechte ve formičkách zchladnout na pokojovou teplotu.
Tartaletky pravidelně kontrolujte, ořechy mají tendenci se rychle spálit.
Na ganache si v kastrůlku přivedeme k varu kokosové mléko a mezitím si rozlámeme čokoládu na jednotlivé čtverečky a přesuneme do větší mísy. Čokoládu přelijeme vařícím mlékem a necháme asi minutu, než čokoláda povolí. Poté směs pořádně promícháme, dokud není kompaktní a hladká. Nakonec přilijeme vanilkový extrakt. Za občasného míchání necháme ganache ještě trochu zchladnout a poté ji rovnoměrně rozdělíme do tartaletek a střed posypeme praženými plátky mandlí. Tartaletky vychladíme alespoň hodinu v lednici a teprve před podáváním je vyndáme z formiček, ať se nepolámou.