Těsto (8 ks o průměru 10 cm): | |
bezlepková směs (zelená Jizerka) | 130 g |
mandlová mouka (rozmixované mandle) | 70 g |
tuk (Hera bez laktózy) | 100 g |
třtinový cukr moučka | 40 g |
Náplň: | |
Šmakoun (přírodní) | 200 g |
kokosový krém (v plechovce - vychlazená tuhá část) | 180 g |
třtinový cukr moučka | 3 lžíce |
ovoce (maliny a ostružiny) | na ozdobení |
lístky máty | na ozdobení |
Tartaletky jsou druhem moučníků pocházející z Francie. Jde o košíček, který je z lineckého těsta, naplněný krémem nebo sněhem z bílků a ozdobený ovocem. Jedná se vlastně o takové mini koláčky. Tartaletky jsem chtěla vyzkoušet už dlouho, a když jsem měla možnost zkusit novou formu na tartaletky, bylo rozhodnuto. Tato jejich podoba je bezlepková a bez bílkoviny kravského mléka.
Nejprve si připravíme těsto. V míse smícháme mouku, povolený tuk, třtinový cukr, rozmixované mandle a vypracujeme do těsta. Z těsta uděláme bochánek, který uložíme do lednice (vychlazení těsta je důležité, minimálně doporučuji 3 hodiny). Před přípravou těsto propracujeme a rozválíme na cca 1 cm, vykrajujeme pomocí vykrajovátka (použila jsem misku), tak aby tvar odpovídal formě na tartaletky. Pokud máte silikonovou formu na tartaletky jako já, už stačí jen vykrojená kolečka dát do formy a na závěr propíchnout každou vidličkou. Pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů cca 9-10 minut. Tartaletky necháme vychladnout (u bezlepkové varianty je to důležité, jinak se vám tartaletka může rozpadnout, těsto je křehké, to oceníte při prvním zakousnutí do tartaletky).
Mezitím, co se nám chladí tartaletky, nachystáme si náplň a to tak, že si Šmakouna nakrájíme na kousky a rozmixujeme tyčovým mixérem (do jemna). Přidáme tuhou část vychladlého kokosového krému, cukr a vše vyšleháme. Náplň si dáme do cukrářského pytlíku a plníme jí vychladlé tartaletky.
Na závěr ozdobíme naplněné tartaletky ovocem a lístky máty.
Podrobné info: