Pažitka
Název:

Mandlový koláč s jablky


Mandlový koláč s jablky


Ingredience:
Ingredience (forma o průměru 25 cm):
máslo, změklé180 g
cukr krystal130 g
vejce4 ks
mandlový likér Amaretto1 - 2 lžíce
mléko200 ml
hladká mouka280 g
mandlová mouka (jemně mleté mandle)100 g
kypřící prášek do pečiva2 lžičky
sůl špetka
menší jablka4 ks
Postup přípravy:

Další rychlý a jednoduchý koláč, na kterém si přitom skvěle pochutnáte. Tentokrát jsem ke šťavnatým jablíčkům přidala mleté mandle a mandlový likér, ani jedno ovšem nemusí být. Místo mandlové mouky můžete dosypat hladkou a Amaretto nahradit vanilkovým extraktem nebo lžičkou skořice. Lákalo mě přidat ještě mandlové plátky, na vrchu koláče by hezky křupaly, nakonec jsem je ale ve spíži nenašla, tak jsem koláč po vychladnutí aspoň ozdobně pocukrovala. A jak jsem řekla, upečeno bylo raz dva a stejně tak rychle koláč i zmizel, cukr se ani nestačil rozpustit. Navíc doma ocenili, že je díky jablíčkům báječně vláčný, takové koláče máme nejradši.

V mixéru šleháme máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude na objemu, trvá to minimálně 5 minut. Poté po jednom vešleháme vajíčka, přilijeme Amaretto a mléko. Nakonec vmícháme mouku, mandle, kypřící prášek a sůl. Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a ihned stěrkou vmícháme do těsta, aby nestačila zhnědnout.

Troubu předehřejeme na 180°C. Dno rozevírací kulaté formy vyložíme pečícím papírem (jinak formu nijak nevymazáváme), nalijeme do ní těsto a pečeme dozlatova, asi 60 minut. Necháme vychladnout ve formě. Před podáváním můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno