Název:Mangoldová polévka
Ingredience:
Ingredience: |
střední pórek | 1 ks |
velké brambory nakrájené na kostičky | 2 ks |
máslo | 1 lžíce |
nasekaný mangold | 250 g |
zakysaná smetana | 1 kelímek |
česnek | 2 stroužky |
olivový olej | 1 lžička |
rohlík | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
Postup přípravy:Letos jsem zahradě zasadila 3 druhy mangoldu, tak teď zkouším vymýšlet různé recepty, kde ho používám. Více méně se hodí na to samé jako špenát, s tím rozdílem, že je hodně aromatický, takže třeba do zeleninové polévky ho přidávám trochu méně než bych dala špenátu.
Mangold je výborný při léčbě chudokrevnosti, pročišťuje krev a uplatňuje se při léčbě nádorových onemocnění. Je mírně projímavý a obsahuje velké množství kyseliny šťavelové.
Pórek očistěte a nakrájejte na kolečka (i zelenou část, které si nechejte trochu na ozdobení polévky). Na másle ho osmažte společně s bramborami. Zalijte 2 litry vody a
vařte cca 10 minut. Přidejte mangold a rozdrcený stroužek česneku ještě povařte asi 5 minut (vyzkoušejte, zda jsou měkké brambory). Polévku poté ochuťte solí a pepřem a rozmixujte dohladka. Do misky dejte zakysanou smetanu a přilijte k ní naběračku polévky a rozmíchejte. Vlijte do polévky, znovu dochuťte je-li potřeba a doveďte k varu, ale už polévku nevařte.
Do rozehřáté trouby dejte vysušit kolečka rohlíků. Mezitím si dejte do mísy rozetřený stroužek česneku. Rohlíky přendejte do mísy do mísy a promíchejte. Dejte rohlíky zpět na plech a pokapejte je olivovým olejem. Dejte zpět a zapečte je dozlatova. Polévku podávejte s kolečky rohlíků a posypané pórkem.
Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy30 min
Autor:
zavřít okno