Ingredience: | |
čerstvé listy mangoldu | 300 g |
mladá cuketa | 2 k |
menší brambora | 1 ks |
zeleninový vývar | 1 l |
lístky máty | hrt |
šťáva z poloviny citronu nebo limety | |
smetana | 1 dcl |
vařená quinoa | 4 lžíce |
čerstvý kozí sýr | 100 g |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
olej | trochu |
Několik let jsme se na zahradě snažili pěstovat špenát. Vždy bez úspěchu. Pokud jsme ho nesklidili ještě jako baby špenát tak nám vždy vyběhl do závratných výšek a vykvetl divokými květy. Toto předvedla dokonce i odrůda, u které se dodavatel dušoval, že do květu nikdy nejde. Špenát z naší zahrady tedy vytlačil mangold. Sice jde do květu taky, ale vždycky ho za to pěkně seřežu. Navíc vydrží na zahradě dva roky, takže je s ním méně práce. No a využití podobné jako špenát a pokud hostům neřeknu, že je to mangold, tak rozdíl stejně nepoznají.
Na oleji orestujte brambor a cuketu nakrájené na kostičky. zalijte zeleninovým vývarem a přidejte listy mangoldu. Pokud máte mangold už vzrostlejší, tak doporučuji ho nakrájet na kousky a spařit vařící vodou, tím z něj dostanete hořkost, která může někomu vadit. Není to ale podmínkou.
Zeleninu uvařte do měkka. Do polévky přidejte lístky čerstvé máty a vše rozmixujte do hladkého krému. Polévku zjemněte smetanou a citronovou šťávou. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s lžíci vařené quinoy a rozdrobeným sýrem.
Podrobné info: