Pažitka
Název:

Mangoldová polévka s kozím sýrem


Mangoldová polévka s kozím sýrem


Ingredience:
Ingredience:
čerstvé listy mangoldu300 g
mladá cuketa2 k
menší brambora1 ks
zeleninový vývar1 l
lístky máty hrt
šťáva z poloviny citronu nebo limety
smetana1 dcl
vařená quinoa4 lžíce
čerstvý kozí sýr100 g
sůl dle chuti
pepř špetka
olej trochu
Postup přípravy:

Několik let jsme se na zahradě snažili pěstovat špenát. Vždy bez úspěchu. Pokud jsme ho nesklidili ještě jako baby špenát tak nám vždy vyběhl do závratných výšek a vykvetl divokými květy. Toto předvedla dokonce i odrůda, u které se dodavatel dušoval, že do květu nikdy nejde. Špenát z naší zahrady tedy vytlačil mangold. Sice jde do květu taky, ale vždycky ho za to pěkně seřežu. Navíc vydrží na zahradě dva roky, takže je s ním méně práce. No a využití podobné jako špenát a pokud hostům neřeknu, že je to mangold, tak rozdíl stejně nepoznají.

Na oleji orestujte brambor a cuketu nakrájené na kostičky. zalijte zeleninovým vývarem a přidejte listy mangoldu. Pokud máte mangold už vzrostlejší, tak doporučuji ho nakrájet na kousky a spařit vařící vodou, tím z něj dostanete hořkost, která může někomu vadit. Není to ale podmínkou. 

Zeleninu uvařte do měkka. Do polévky přidejte lístky čerstvé máty a vše rozmixujte do hladkého krému. Polévku zjemněte smetanou a citronovou šťávou. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s lžíci vařené quinoy a rozdrobeným sýrem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno