Základní rybí vývar (2 - 3 porce na polévku): | |
rybí kosti s masem | 1 kg |
cibule | 1 ks |
mrkev | 3 ks |
petržel | 3 ks |
řapíky celeru | 2 ks |
bílé víno | 1 - 2 dl |
nové koření | 3 kuličky |
pepř | 10 kuliček |
čerstvé bylinky | dle chuti |
olej nebo máslo | trochu |
sůl | špetka |
Manhattanská rybí polévka: | |
rybí vývar | 0,5 l |
červená cibule | 1 ks |
řapíky celeru (můžeme použít zeleninu z vývaru, pokud se nerozvařila) | 1 - 2 ks |
rajče | 2 - 3 ks |
čerstvá petržel kudrnka | hrstka |
máslo nebo olej | kousek |
uzená prorostlá slanina nebo uzený bok | pár plátků |
citron | pár kapek |
bobkový list | 1 ks |
V prodejně Oceán 48 jsme objevila lososové odřezky, tak jsem si říkala, že udělám rybí vývar. Z kilového balení masitých rybích kousků budou 2-3 porce na polévku. Skladuji v mrazáku.
Základní rybí vývar:
Budeme potřebovat větší hrnec, cca 5 l. Cibuli a celer nakrájíme na drobné kousky, osmažíme na másle nebo na oleji. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a petržel, dusíme spolu 3-5 minut. Zalijeme bílým vínem, a pokud se odpaří alkohol, přidáme omyté rybí kosti s masem. Zalijeme vodou, přidáme koření, bylinky a sůl, vaříme 20 minut od varu. Scedíme, necháme vychladnout a skladujeme v mrazáku. Pro dva stačí připravit 0,3-0,5 litrové porce v sáčcích, je to perfektní základ, který se pak používá pohodlně.
Rybí kosti byly dosti masité, obrala jsem 300 g čistého vařeného lososového masa. Použila jsem ho na karbanátky.
Manhattanská rybí polévka:
Cibuli nakrájíme na tenké plátky (mně se líbí větší kousky:), dusíme na másle. Přidáme řapíky nakrájené na kolečka, nakrájené čerstvé rajčata a zalijeme vývarem. Osolíme, přidáme nadrobno nakrájenou kudrnku, bobkový list a pár kapek citrónu. Vaříme krátce, stačí 10 minut od varu. Podáváme se smaženými slaninovými proužky.