Ingredience: | |
červená cibule nakrájená na klínky | 2 kg |
máslo | 100 g |
olej | 4 lžíce |
hnědý cukr | 100 g |
čerstvý tymián | svazek |
červené víno | 500 ml |
balsamikový krém Papadimitriou | 100 ml |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
Naprosto dokonalá cibulová marmeláda. Už jsem ji dlouho chtěla vyzkoušet a balsamiková výzva mě k tomu nakopla. Hledala jsem nějaké ověřené recepty a nakonec mi přišel nejlepší ten z apetitu. Kombinace červené cibule, vína a balsamika je skvělá. Tuto sladce navinulou kombinaci doplňuje tymián. Marmeláda je skvělá k vyzrálým sýrům, či si ji můžete vychutnat třeba na nějakém dobrém vegeburgeru.
Ve větším hrnci rozpustíme máslo s olejem. Do hrnce vsypeme cibuli a snížíme plamen. Na mírném plameni asi pět minut necháme cibuli obalit máslem, poté zasypeme cukrem, solí, pepřem a tymiánem. Snížíme plamen na úplné minimum. Průběžně mícháme a takto cibuli dusíme, dokud veškerá šťáva nezmizí a nezkaramelizuje - trvá to cca 45 minut. Přilijeme víno a balsamiko. Promícháme a necháme vařit dalších 30 minut. Horkou marmeládou naplníme sterilizované sklenice a necháme vychladnout. Pokud bychom chtěli marmeládu dále skladovat, je nutné ještě sterilizovat varem. Takto připravená marmeláda bez sterilizace vydrží v lednici dva týdny. Pokud ji ovšem nesníte dříve.
Podrobné info: