Název:Mars cupcakes
Ingredience:
Těsto: |
vajíčka | 4 ks |
cukr krupice | 115 g |
hladká mouka | 115 g |
prášek do pečení | 1/2 lžičky |
hořké kakao na pečení | 20 g |
máslo | 30 g |
nastrouhaná čokoláda | 2 plné lžíce |
Krém: |
mascarpone | 250 g |
smetana ke šlehání (31%) | 200 ml |
práškový cukr | 4 lžíce |
poleva z nugátu, karamelu a čokolády | 4 plné lžíce |
nastrouhaná čokoláda | 2 lžíce |
Poleva z nugátu, karamelu a čokolády | |
nugát | 80 g |
kvalitní hořká čokoláda | 50 g |
karamelová poleva | 4 lžíce |
smetana ke šlehání | 1 dc |
Karamelová poleva: |
cukr krystal | 120 g |
voda | 50 ml |
smetana na šlehání | 100 ml |
máslo | 1 lžíce |
Na ozdobení: |
tyčinka Mars | 2 ks |
Postup přípravy:Inspiraci pro nové recepty na cupcakes hledám všude kolem sebe. Nejvděčnější jsou ale bezesporu ověřené chutě, které mají rádi všichni (nebo minimálně skoro všichni). Tentokrát jsem se rozhodla vytvořit dortíky, které by chutnaly jako tyčinka Mars. Ta se skládá z čokolády, karamelu a nugátu - nebezpečně dobrá kombinace! Recept tentokrát vyžaduje trochu více času, protože budeme připravovat hned dvě polevy, které jsou mimochodem v rámci dezertů všestranně využitelné - třeba na zmrzlinu by to byla hooodně velká bomba. Pokud ale čas přípravě těchto dortíků věnujete, nebudete ho po ochutnání litovat!
Předehřejeme si
troubu na 170 stupňů.
Máslo si rozpustíme v mikrovlnné troubě - dávám na 1 minutu při 360 W. Vajíčka s cukrem vyšleháme při vysokých otáčkách do husté pěny (tento postup trvá několik minut). Přes síto do pěny postupně prosejeme mouku, prášek do pečiva a kakao - zlehka vše zapracujeme pomocí stěrky. Nyní opatrně vmícháme do těsta rozpuštěné máslo a nastrouhanou čokoládu. Těsto plníme centimetr pod okraj silikonových košíčků nebo papírových košíčků, kterými jsme vyložili muffinový plech. Pečeme v předehřáté troubě cca 15 - 20 minut. Po upečení vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
Nyní si připravíme dvě polevy - karamelovou a z ní pak nugátovo-karamelovo-čokoládovou.
Karamelová poleva: V hrnci či pánvi s tlustým dnem začneme za stálého míchání zahřívat cukr s vodou. V momentě, kdy začne zlátnout, dáme do mikrovlnné trouby ohřát smetanu. Pokud je již cukr zcela rozpuštěný a má příjemnou karamelovou barvu, přišel čas přilít smetanu. Tím, že jsme ji zahřáli, zabráníme karamelu, aby ztvrdl. Za stálého míchání spojíme karamel se smetanou a zjemníme ho lžící másla.
Nutágovo-karamelovo-čokoládová poleva: Do porcelánové misky nalijeme smetanu a přidáme k ní na kousky nakrájený nugát a čokoládu. Vložíme do mikrovlnné trouby, kde na nízký stupeň obsah misky zahřejeme. Vyndáme a pomocí míchání lžičkou spojíme. Nakonec přidáme karamelovou polevu a opět zamícháme.
Pro přípravu krému v hluboké míse vyšleháme do tuhého krému mascarpone, šlehačku, práškový cukr, obě polevy a nastrouhanou čokoládu. Vzniklý krém nanášíme na vychladlé dortíky pomocí cukrářského sáčku s kovovou zdobičkou.
Zdobíme dle fantazie. Já použila na každý dortík lžičku zbývající nugátovo-karamelovo-čokoládové polevy a kousek tyčinky Mars.
Pokud pečete poprvé nebo si jen chcete ověřit, zda děláte vše při pečení cupcakes správně, může se Vám hodit
15 tipů pro božské cupcakes. Vychytávky a rady související s pečením cupcakes najdete na jedné ze záložek blogu -
tady.
Podrobné info:
Počet porcí15 porcí
Čas přípravy60 min
Autor:
zavřít okno