Pažitka
Název:

Masarykovo vánoční cukroví


Masarykovo vánoční cukroví


Ingredience:
Ingredience:
lískové oříšky170 g
hladká mouka300 g
máslo200 g
moučkový cukr100 g
žloutek1 ks
moučkový cukr na pocukrování
Postup přípravy:

Masarykovo cukroví patří k těm, na které se skoro zapomnělo, ale přitom je vynikající a jeho příprava je opravdu velmi jednoduchá. Tohle cukroví měl prý v oblibě náš první prezident svobodného Československa a obnovitel československé státnosti Tomáš Garrigue Masaryk.

Celé lískové oříšky, ale mohou být i mandle, nebo vlašské ořechy namočíme na 2 hodiny do horké vody a poté promneme v utěrce, abychom oříšky osušili. Poté oříšky obalíme v hladké mouce. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto. Z těsta si vytvarujeme malé válečky o průměru asi 3 cm. Válečky zabalíme do potravinářské fólie a dáme do mrazáku, alespoň na 2 hodiny

Poté válečky nakrájíme ostrým nožem (oříšky díky namočení jsou měkké, takže jsou dobře krájet) na asi 0,5 cm tenké plátky a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Masarykovo cukroví pečeme na 180°C asi 10 minut - dorůžova.

V základní receptuře se má cukrovíčko vlažné obalovat v moučkovém cukru, ale u nás se jen zlehka pocukruje.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno