Pažitka
Název:

Mascarpone dort


Mascarpone dort


Ingredience:
Korpus:
hladká mouka140 g
holandské kakao40 g
kypřící prášek do pečiva1/4 lžičky
jedlá soda1/4 lžičky
sůl1/4 lžičky
rozpuštěné máslo100 g
cukr muscovado nebo třtinový cukr100 g
větší vejde1 ks
žloutek1 ks
tmavá 70% čokoláda rozpuštěná70 g
vanilkový cukr1 sáček
mléko1/2 hrnku
Krém:
mascarpone250 g
smetana ke šlehání1 hrnek
cukr (kokosový, třtinový moučka)2 - 3 lžíce
Na ozdobu:
tmavá čokoláda nebo čokoláda na vaření hrst
máslocca 1 lžíce
maliny2 hrsti
javorový sirup nebo 1,5 lžíce cukr3 lžíce
Postup přípravy:

Blíží se svátek zamilovaných a recept na dort se vždy hodí. zkuste ho zkrátka upéct někomu, koho máte rádi, ať už je či není Valentýn. Jukněte i na tyto recepty na creme brulée kávový crémet, skvělý je také tento dortík, všechny se jako s láskou upečený dárek také hodí a věřím, že si pochutnáte. 

Všechny suroviny by měly mít ideálně pokojovou teplotu.
 
Troubu předehřejme na 170 st., horní/dolní pečení.
 
2 formy o průměru cca 15cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou nebo hrubou moukou.
 
V míse smícháme prosátou mouku, kakao, jedlou sodu, kypřicí prášek a sůl.
 
V jiné míse smícháme rozpuštěné máslo, cukr, vanilkový cukr, vejce a žloutek. Přidáme rozpuštěnou čokoládu.
 
Moučnou a vaječnou směs důkladně spojíme, promícháme a pomalu přidáme mléko, opět velmi důkladně promícháme - nejlépe se vám bude pracovat metlou.
 
Vzniklou směs rozdělíme do dvou forem a dáme péct na cca 25 minut, kontrolujeme.
 
Příprava krému:
 
V misce si smícháme mascarpone, smetanu a cukr. Dále si pomůžeme elektrickým šlehačem, směs by měla být tužší, aby se nám dobře nanášela na dort. 
 
Připravíme si vychladlé korpusy - pokud je to potřeba trochu si je seřízneme a spodní díl přeneseme na dortový stojan - podnos. Část krému naneseme na spodní díl, přilepíme vrchní díl a na něj i okolo celého dortu naneseme silnější vrstvu krému, uhladíme. 
 
V rendlíku si rozvaříme maliny, přidáme sirup a trochu vody, necháme zchladnout. 
 
Nad vodní lázní nebo v mikrovlnné troubě si rozpustíme hrst čokolády, přidáme trochu másla, cca lžíci a důkladně promícháme. Čokoládu naneseme na dort - já jsem použila cukrářské zdobítko.
 
Na povrch dortu naneseme malinovou omáčku. Můžeme ozdobit snítkou máty. 

Dort necháme dobře vychladit v lednici.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Tereza Krejčí

    zavřít okno