Pažitka
Název:

Masové koule v rajské omáčce


Masové koule v rajské omáčce


Ingredience:
Ingredience:
mleté maso (hovězí/mix)500 g
velká cibule1 ks
toustový chleba4 plátky
vejce1 s
mléko1 dcl
česnek3 stroužky
sůl dle chuti
pepř dle chuti
majoránka dle chuti
olivový olej dle potřeby
hladká mouka3 lžíce
rajčatový protlak200 g
cibule1 ks
cukr krupice3 lžíce
Zeleninový vývar:
mrkev1 ks
petržel1 ks
celer1/4 ks
cibule se slupkou1 ks
česnek3 stroužky
petržel snítka
skořice1 svitek
hřebíček5 ks
bobkový list3 ks
nové koření5 kuliček
pepř10 kuliček
sůl dle chuti
voda3 l
Postup přípravy:

Jídlo, které moje děti milují. Věřím, že i Vy a vaše děti si toto jídlo také zamilují.

Nejprve si připravte zeleninový vývar. 

Vše potřebné dejte vařit do papiňáku zhruba na 1/2 až 1 hodinku.

V hrnci si orestujte cibulku, přidejte rajčatový protlak a cukr.Ppřibližně dvě minutky restujte a přidejte mouku. Dobře promíchejte a krátce zasmahněte. Vše zalijte cca 3 dcl studené vody a metličkou dobře promíchejte. Přes sítko přilijte i zeleninový vývar a nechte na středním plameni provařit.

Mezi tím si připravte masové koule.

V míse smíchejte maso, cibuli na kostičky, toustový chleba, mléko, vejce, prolisovaný česnek a koření.

Dno pekáčku si vymažte olivovým olejem a mokrýma rukama tvořte větší koule (6 ks).

Pekáček dejte péct na 200°C do trouby. Jakmile se povrch zatáhne (15-20 minut), tak zalijte uvařenou rajskou omáčkou. Ta není nějak moc hustá, ale při pečení se jí část odpaří a přirozeně se tak zahustí.

Masové koule i s omáčkou pečte přibližně 30 minut a v průběhu pečení maso přelévejte omáčkou. Utvoří se tak na nich výborná krusta.

Podávat můžete s houskovým knedlíkem a nebo vařenou těstovinou.
Pokud máte dobrý chléb, třeba domácí, tak ten se k tomu také výborně hodí.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno