Ingredience: | |
mleté maso (hovězí/mix) | 500 g |
velká cibule | 1 ks |
toustový chleba | 4 plátky |
vejce | 1 s |
mléko | 1 dcl |
česnek | 3 stroužky |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
majoránka | dle chuti |
olivový olej | dle potřeby |
hladká mouka | 3 lžíce |
rajčatový protlak | 200 g |
cibule | 1 ks |
cukr krupice | 3 lžíce |
Zeleninový vývar: | |
mrkev | 1 ks |
petržel | 1 ks |
celer | 1/4 ks |
cibule se slupkou | 1 ks |
česnek | 3 stroužky |
petržel | snítka |
skořice | 1 svitek |
hřebíček | 5 ks |
bobkový list | 3 ks |
nové koření | 5 kuliček |
pepř | 10 kuliček |
sůl | dle chuti |
voda | 3 l |
Jídlo, které moje děti milují. Věřím, že i Vy a vaše děti si toto jídlo také zamilují.
Nejprve si připravte zeleninový vývar.
Vše potřebné dejte vařit do papiňáku zhruba na 1/2 až 1 hodinku.
V hrnci si orestujte cibulku, přidejte rajčatový protlak a cukr.Ppřibližně dvě minutky restujte a přidejte mouku. Dobře promíchejte a krátce zasmahněte. Vše zalijte cca 3 dcl studené vody a metličkou dobře promíchejte. Přes sítko přilijte i zeleninový vývar a nechte na středním plameni provařit.
Mezi tím si připravte masové koule.
V míse smíchejte maso, cibuli na kostičky, toustový chleba, mléko, vejce, prolisovaný česnek a koření.
Dno pekáčku si vymažte olivovým olejem a mokrýma rukama tvořte větší koule (6 ks).
Pekáček dejte péct na 200°C do trouby. Jakmile se povrch zatáhne (15-20 minut), tak zalijte uvařenou rajskou omáčkou. Ta není nějak moc hustá, ale při pečení se jí část odpaří a přirozeně se tak zahustí.
Masové koule i s omáčkou pečte přibližně 30 minut a v průběhu pečení maso přelévejte omáčkou. Utvoří se tak na nich výborná krusta.
Podávat můžete s houskovým knedlíkem a nebo vařenou těstovinou.
Pokud máte dobrý chléb, třeba domácí, tak ten se k tomu také výborně hodí.
Dobrou chuť!
Podrobné info: