Pažitka
Název:

Masové kuličky se smetanovou omáčkou


Masové kuličky se smetanovou omáčkou


Ingredience:
Masové kuličky:
kvalitní mleté maso500 g
středně velká cibule1 ks
strouhanka (panko strouhanka)4 - 5 lžíce
vejce1 ks
sušený česnek1/2 lžíce
mletý muškátový oříšek1/2 lžičk
koření na mletá masa1 lžička
nasekaná petrželka hrstka
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olivový olej1 - 2 lžíce
máslo1 lžíce
Omáčka:
máslo60 g
hladká mouka3 žíce
smetana200 ml
hovězí vývar400 ml
worcestrová omáčka1 lžíce
dijonská hořčice1 lžička
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Masové kuličky jsou prostě skvělá věc. Nevím, jestli byly tak oblíbené i před Ikeou, ale každopádně Ikea jejich popularitě hodně pomohla. Já jsem tedy nikdy nebyla nějaký stálý a nadšený strávník právě v Ikee, ale samozřejmě jsem jejich kuličky také ochutnala (i když je to teprve pár let, co jsem je měla poprvé). Tento recept nemá za cíl se známým švédským kuličkám přiblížit přesně na chlup, mohu vám ale slíbit, že vás dostanou :) Je sice fajn mít jedno rezervní balení kuliček v mrazáku, domácím se ale nic nevyrovná. Navíc teď na podzim je to přímo ideální jídlo pro sychravý den. Já je nejraději připravuji s poctivou domácí bramborovou kaší, mňam.

Mleté maso smícháme v keramické míse s cibulí, vejcem, strouhankou, petrželkou a kořením. Důkladně promícháme, až dostaneme kompaktní hmotu, v případě potřeby přidáme trochu strouhanky, ale opatrně. Naopak doporučuji nešetřit pepřem ani solí. Navlhčenou rukou válíme z masa kuličky. Podle zvolené velikosti by jich mělo být 12 až 20 ks. 

Na hlubší pánvi rozehřejeme olej a máslo a kuličky opékáme ze všech stran. Poté přemístíme do zapékací misky a 5 minut necháme dopéct v troubě. Kuličky udržujeme teplé.
Nyní si připravíme omáčku. Na stejné pánvi rozehřejeme zbývající máslo, přisypeme mouku a důkladně prošleháváme, až dostaneme světle hnědou jíšku. Zalijeme ji vývarem a smetanou a opět dobře promícháme, aby měla omáčka hladkou konzistenci. Nakonec přidáme worcestrovou omáčku a hořčici a přivedeme pomalu k varu, aby omáčka zhoustla. Dochutíme solí a pepřem. Do hotové omáčky vrátíme kuličky, necháme společně 2 minuty prohřát a můžeme podávat. Já je mám nejraději s domácí bramborovou kaší a posypané bylinkami.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Tereza Zástěrová

    zavřít okno