Masové kuličky: | |
kvalitní mleté maso | 500 g |
středně velká cibule | 1 ks |
strouhanka (panko strouhanka) | 4 - 5 lžíce |
vejce | 1 ks |
sušený česnek | 1/2 lžíce |
mletý muškátový oříšek | 1/2 lžičk |
koření na mletá masa | 1 lžička |
nasekaná petrželka | hrstka |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
olivový olej | 1 - 2 lžíce |
máslo | 1 lžíce |
Omáčka: | |
máslo | 60 g |
hladká mouka | 3 žíce |
smetana | 200 ml |
hovězí vývar | 400 ml |
worcestrová omáčka | 1 lžíce |
dijonská hořčice | 1 lžička |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Masové kuličky jsou prostě skvělá věc. Nevím, jestli byly tak oblíbené i před Ikeou, ale každopádně Ikea jejich popularitě hodně pomohla. Já jsem tedy nikdy nebyla nějaký stálý a nadšený strávník právě v Ikee, ale samozřejmě jsem jejich kuličky také ochutnala (i když je to teprve pár let, co jsem je měla poprvé). Tento recept nemá za cíl se známým švédským kuličkám přiblížit přesně na chlup, mohu vám ale slíbit, že vás dostanou :) Je sice fajn mít jedno rezervní balení kuliček v mrazáku, domácím se ale nic nevyrovná. Navíc teď na podzim je to přímo ideální jídlo pro sychravý den. Já je nejraději připravuji s poctivou domácí bramborovou kaší, mňam.
Mleté maso smícháme v keramické míse s cibulí, vejcem, strouhankou, petrželkou a kořením. Důkladně promícháme, až dostaneme kompaktní hmotu, v případě potřeby přidáme trochu strouhanky, ale opatrně. Naopak doporučuji nešetřit pepřem ani solí. Navlhčenou rukou válíme z masa kuličky. Podle zvolené velikosti by jich mělo být 12 až 20 ks.
Na hlubší pánvi rozehřejeme olej a máslo a kuličky opékáme ze všech stran. Poté přemístíme do zapékací misky a 5 minut necháme dopéct v troubě. Kuličky udržujeme teplé.
Nyní si připravíme omáčku. Na stejné pánvi rozehřejeme zbývající máslo, přisypeme mouku a důkladně prošleháváme, až dostaneme světle hnědou jíšku. Zalijeme ji vývarem a smetanou a opět dobře promícháme, aby měla omáčka hladkou konzistenci. Nakonec přidáme worcestrovou omáčku a hořčici a přivedeme pomalu k varu, aby omáčka zhoustla. Dochutíme solí a pepřem. Do hotové omáčky vrátíme kuličky, necháme společně 2 minuty prohřát a můžeme podávat. Já je mám nejraději s domácí bramborovou kaší a posypané bylinkami.