Masové kuličky: | |
mleté maso dle vlastního výběru | 150 g |
středně velká petržel | 1 ks |
pohankové vločky | 1 lžíce |
žloutek | 1 ks |
tymián | špetka |
sůl | dle chuti |
Pohankové fleky: | |
vejce | 1 ks |
hladká pohanková mouka | 50 g |
hladká mouka | 50 g |
olivový olej | 1 lžička |
Dále: | |
smetana | 1 kelímek |
mražený hrášk | 200 g |
Snad každé dítě (a dospělý) miluje kuličky z IKEA. Navíc je to relativně rychlý způsob zpracování mletého masa a proto se u nás kuličky na talíři objevují často v různých podobách.
Z mouky, vejce a oleje zpracujeme těsto. Mělo by být hladké a pružné a nelepit se na vál ani na ruce. Těsto necháme cca 1 hodinu v chladu odpočívat. Vyválíme na plát široký asi 2mm a ten nakrájíme na nepravidelné kousky o velikosti přibližně 2x2 cm. Těstoviny vaříme cca 5 min v osolené vodě.
Syrovou petržel nastrouháme na jemném struhadle. Strouhanou petržel smícháme s masem, vločkami, vejcem a oochutíme tymiánem a solí. Z masové hmoty tvarujeme kuličky velikosti třešně. Kuličky rovnoměrně opečeme na suché teflonové pánvi. Opečené kuličky zalijeme smetanou, kterou necháme mírným varem zredukovat a přidáme hrášek. Do hotové omáčky zamícháme uvařené fleky. Omáčku není nutné už dochucovat, sůl i koření je ve výpeku z masa.
Podrobné info: