Korpus: | |
střední jablko nastrouhané najemno | 1 ks |
střední mrkev nastrouhaná najemno | 1 ks |
vejce | 2 ks |
špaldová mouka (typ 630) | 70 g |
pohanková mouka | 30 g |
prášek do pečiva bez fosfátů | 1/2 lžičky |
med | 2 lžíce |
skořice | 1/2 lžičky |
lístky meduňky | na ozdobení |
Krém: | |
polotučný tvaroh | 250 g |
zakysaná smetana | 180 g |
med | 2 lžíce |
prášek čaje matcha | 2 g |
To si tak jednou za čas vyrazíte s kamarádkou na kávu do vaší oblíbené kavárny a zaujme vás tam dort, který se na první pohled tváří tak trochu zeleně. Ano, je to on, matcha dort. Po ochutnání jsem z něj byla nadšená, a když jsem nedávno zaregistrovala recept na tento dort, řekla jsem si, že ho musím vyzkoušet. Recept jsem si upravila dle svých možností a chutí a vyšel z toho bez nadsázky výborný dortík, který rozhodně stojí za vyzkoušení.
Nejprve si upečeme korpus. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Vyšleháme z bílků sníh. Žloutky vyšleháme s medem, přidáme najemno nastrouhané jablko a mrkev, obě mouky, prášek do pečiva a nakonec opatrně zamícháme bílky. Těsto vlijeme do dortové formy, vyložené pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 25 minut.
Poté necháme korpus vychladnout a pak si nachystáme krém. V míse si smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, med a prášek čaje matcha. Vše vyšleháme do krému. Nakonec krém natřeme na korpus a necháme minimálně hodinu ztuhnout v lednici. Na závěr je možné trochu prášku čaje matcha nasypat na natřený krém. Před podáváním ozdobíme lístky meduňky.
Podrobné info: