Pažitka
Název:

Mátový dortík pro Sv. Patrika


Mátový dortík pro Sv. Patrika


Ingredience:
Ingredience na korpus: 12 cm forma
quinoová mouka (Adveni Medical)1/2 hrnku
vejce (oddělit bílky od žloutků)2-3 ks
panela (sušená šťáva z cukrové třtiny)40 g
prášek na pečení1/2 lžičky
chia mouka1 lžička
matcha čaj2 g / balení
Krém:
tvaroh od farmáře150 g
stévie, agáve sladidlo dle chuti
matcha čaj (2 gramy)1 balení
peprmintový/mátový extrakt pár kapek
meduňka (klíčová ingredience) hrstička
domácí jahodová marmeláda
Postup přípravy:

V pondělí 17. března je den Sv. Patrika. Ne že bych byla Irka nebo s touto zemí měla něco společného, ale tato tradice a oslava mi nějak přirostla k srdci. Tím chci pozdravit své přátelé do Irska (kteří nemluví česky, ale tak co kdyby náhodou) a vám tak trochu tento den přiblížit. Pokud totiž bydlíte na větším městě (třeba jako je Praha), jistě jste si všimli, že se nám každoročně okolo 17. března zazelená. Irské hospůdky mají speciální programy, cizinci nám běhají v zelené a všechno to vyvrcholí právě v pondělí.

Svatý Patrik byl podle legend křesťanský duchovní, mnich a misionář, který žil v druhé polovině 5. století v Irsku. Legendy praví, že byl v 16 letech unesen otrokáři do Irska, odkud se mu však podařilo po pár letech utéct. Do Irska se však vrátil dobrovolně, a to jako misionář. Podle tradice byl dokonce prvním opatem a biskupem z Admaghu (ale samozřejmě chybí důkazy). Připisuje se mu klíčová úloha v pokřesťanštění Irska, a tak se stal patronem Irska. Dle legendy vyhnal z Irska také hady (což by mohla být alegorie pro vyhnání druidů, které nahradilo křesťanství). Oslavy Sv. Patrika probíhají v předpokládaný den jeho úmrtí, tedy 17. března, a to nejen v Irsku, ale po celém světě. Osobně jsem byla svědkem toho, že Irů je zřejmě všude dost a tento svátek a oslavy si nenechají ujít. Do některých amerických řek dokonce lijí barvičky, aby i voda v tento den tekla zelená. No a že jsou to Irové, oslavy jsou vždy bujaré a velkolepé.

Znakem tohoto dne je jetelový trojlístek, kteří by někteří mohli považovat za znak jara. Podle legend však na tomto trojlístku vysvětloval princip Nejsvětější trojice. Dnes jej však používají i ateisté. Ještě častěji se však slavící lidé v tento den oblékají do zelené. A tak jsem se rozhodla, že by si Sv. Patrik zasloužil svůj dortík pěkně zelený. K tomu mi nahrála poslední krabička od Zajíců, kde se skrývalo několik balíčku matcha čaje. To už prostě nešlo odolat. Připravila jsem na zkoušku dortík menší – o průměru 12 cm. Pokud tuto formu na dortíky ještě nemáte, tak ji vřele doporučuji, jelikož takto uděláte jednoduše porci pro dva až čtyři lidi, aniž by se někdo musel přecpávat (protože dorty se každý rád nacpává). Pokud nemáte k dispozici peprmintový/mátový extrakt, doporučuji do tvarohu velmi na jemno rozmixovat lístky čerstvé máty. Právě ta mátovo-meduňková chuť podtrhuje celou zelenost dortu. Jelikož jsem použila tmavou panelu a chia mouku, těsto není tak zelené, jako dosáhnete s bílou moukou. Mohli byste přidat více matcha čaje, ale mě bylo líto plýtvat příliš mnoho na těsto (raději jsem dala do krému). A kdyby vám matcha zachutnala, nezapomeňte si udělat skvělá matcha smoothie. 

Příprava: 

Troubu předehřejeme na 170°C. Nachystala jsem si dortovou formičku o průměru 12 cm a vymazala ji kokosovým tukem.

Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem a chia moukou. Vaječné bílky si našleháme se špetkou soli a pak do pěny zašleháme matcha prášek. Přidáme opatrně rozkvedlané žloutky a směs přidáme k suché směsi. Vzniklé těsto přesuneme do formy a pečeme při 170°C asi 15 minut. Necháme vychladnout.

Tvaroh si smícháme s matcha čajem a zvoleným sladidlem. Pokud máte peprmintový extrakt, přidejte max 1/2 lžičky. Pokud budete používat mátové lístky, doporučuji vše zpracovat v robotu, aby se krásně zapracovaly. Přidávejte po lžících vodu, až dostanete krímovitou konzistenci (tedy krém, který půjde roztírat, ale nebude stíkat). Pokud korpus stále nevychladl, uchovejte v lednici.

Vychladlý korpus rozkrajte nožem a spodní vrstvu namažte domácí marmeládou.

Poté natřete část krému (cca 1/3-1/2). Přiklopte vrchní částí korpusu a celý dort potřete zbytkem krému. Navrch nasypte meduňkové lístky a můžete přidat barevné ovoce pro kontrast, já jsem použila mraženou aronii. Nechte cca 1 hodinku odležet v lednici.

Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Váňová

    zavřít okno