Pažitka
Název:

Mátový sirup


Mátový sirup


Ingredience:
Ingredience:
máta (velký trs)cca 25 - 30 stonků (110g)
třtinový cukr1 kg
kyselina citronová20 g
převařená voda1,5 l
Postup přípravy:

Mátu miluji jako rostlinu, proto jak vypadá a hlavně proto jak voní a chutná. Mám jí na zahrádce opravdu hodně a tak jsem se letos rozhodla vyrobit z ní sirup. Zkusila jsem tedy jeden, co se nevaří a dělá se za studena, prostě necháte mátu pěkně vylouhovat. Výsledný sirup byl dokonalý a využití je třeba i při mátové limonádě.

Nejprve si omyjeme mátu a necháme okapat. Mezitím si svaříme vodu. Jakmile je uvařená, necháme zchladnout a necháme v ní rozpustit kyselinu citrónovou. Poté obereme mátové lístky. Do velké sklenice (já použila sklenici na nakládání utopenců) nalijeme zchladlou vodu s kyselinou citrónovou a vhodíme všechny mátové lístky, promícháme a necháme stát do druhého dne. Druhý den opět promícháme. Třetí den přecedíme směs přes jemné sítko nebo plátýnko. Mátové lístky vyhodíme a do zbylé tekutiny, pomalu vsypáváme cukr a vždy promícháme a po rozpuštění přidáme další, takto to děláme až do úplného rozpuštění. Sirup pak nalijeme do vymytých dobře usušených lahví s uzávěrem. Já je ještě trochu proplachuji kapkou čistého alkoholu a otřu jím i uzávěr. Skladujeme na chladném a tmavém místě.

Sirup je skvělý jen tak s vodou, nebo si můžete udělat i mátovou limonádu, kdy do skleničky dáte lžičku třtinového cukru, plátky citrónu, lístky máty, ledové kostky a zalijete perlivou vodou. Skvělé letní osvěžení.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno