polohrubá mouka | 50 dkg |
moučkový cukr | 10 dkg |
kvasnice | 3 dkg |
rozpuštěné vlažné máslo | 10 dkg |
žloutek | 2 ks |
sůl | 1/2 dkg |
vanilkový cukr | 1 balíček |
prášek do pečiva | 1 lžička |
citronová kůra | dle chuti |
vlažné mléko | cca 1/4 l |
rozinky | dle chuti |
vejce | na potření |
spařené, oloupané a nasekané mandle | na posypání |
Ingredience: |
Na velikonočním stole by mazanec jistě neměl chybět....
Z trochu mléka, kvasnic a trochu cukru uděláme kvásek.
Všechny suroviny smícháme, přidáme kvásek s trochou mléka a dobře prohněteme. Necháme alespoň hodinu kynout, vytvoříme bochánek.
Necháme ještě vykynout a pak potřeme vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi.
Dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut. Zpočátku při teplotě 200°C, ke konci pečení můžeme teplotu snížit - záleží na vaší troubě. Mazanec můžeme přikrýt alobalem.