Pažitka
Název:

Medová karotka s kuskusem

vegetariánský recept


Medová karotka s kuskusem


Ingredience:
Na karotku:
mrkev3 - 4 ks
třtinový cukr2 lžíce
pomerančová šťáva (100% juice)300 ml
čerstvý zázvor2 cm
badyán1 hvězdička
ocet1 lžíce
sůl špetka
čerstvě mletý pepř špetka
Na kuskus:
kuskus1 hrnek (250 ml)
rozinky hrst
olivový olej1 lžíce
čerstvě mačkaná citronová nebo limetková šťáva1 lžíce
drcený římský kmín1 lžička
zeleninový vývar2 hrnky
sůl špetka
čerstvě mletý pepř špetka
čerstvý koriandr nebo plocholistá petržel dle chuti
Postup přípravy:

Pokrm z kuskusu provoněný římským kmínem....

Omyté a oloupané mrkve překrájíme po celé délce na čtvrtky. Je-li mrkev příliš velká, rozkrojíme ji nejdříve příčně napolovic. Cukr necháme rozpustit v pánvi a ve vzniklém karamelu obalíme překrájené mrkvičky. Pozor na přepálení cukru, bylo by to hnusné…hořké, blééé . Zalijeme pomerančovou šťávou a necháme krátce, cca 2 minutky, odpařit. Přidáme badyán, na droboučké kostičky nakrájený, a pochopitelně oloupaný, zázvor, ocet, sůl a pepř. Vaříme na středním plameni cca 15 minut. Mrkev by měla být měkká tak akorát al dente. Máme-li šťávy hodně, mrkvičky vyjmeme a tekutinu varem zredukujeme do medové konzistence.
Do mísy nasypeme kuskus, přidáme olej, citronovou nebo limetkovou šťávu, drcený římský kmín, sůl, pepř. Promícháme a přelijeme vroucím vývarem. Necháme cca 10 minut nabobtnat, dokud kuskus nevstřebá všechnu tekutinu. Poté dvěma vidličkami kuskus zlehka načechráme a máme v podstatě hotovo.
Na talířích podáváme s výbornou medovou šťávičkou a celé posypeme koriandrovými nebo petrželkovými lístky.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Naďa Indruchová

    zavřít okno