Na karotku: | |
mrkev | 3 - 4 ks |
třtinový cukr | 2 lžíce |
pomerančová šťáva (100% juice) | 300 ml |
čerstvý zázvor | 2 cm |
badyán | 1 hvězdička |
ocet | 1 lžíce |
sůl | špetka |
čerstvě mletý pepř | špetka |
Na kuskus: | |
kuskus | 1 hrnek (250 ml) |
rozinky | hrst |
olivový olej | 1 lžíce |
čerstvě mačkaná citronová nebo limetková šťáva | 1 lžíce |
drcený římský kmín | 1 lžička |
zeleninový vývar | 2 hrnky |
sůl | špetka |
čerstvě mletý pepř | špetka |
čerstvý koriandr nebo plocholistá petržel | dle chuti |
Pokrm z kuskusu provoněný římským kmínem....
Omyté a oloupané mrkve překrájíme po celé délce na čtvrtky. Je-li mrkev příliš velká, rozkrojíme ji nejdříve příčně napolovic. Cukr necháme rozpustit v pánvi a ve vzniklém karamelu obalíme překrájené mrkvičky. Pozor na přepálení cukru, bylo by to hnusné…hořké, blééé . Zalijeme pomerančovou šťávou a necháme krátce, cca 2 minutky, odpařit. Přidáme badyán, na droboučké kostičky nakrájený, a pochopitelně oloupaný, zázvor, ocet, sůl a pepř. Vaříme na středním plameni cca 15 minut. Mrkev by měla být měkká tak akorát al dente. Máme-li šťávy hodně, mrkvičky vyjmeme a tekutinu varem zredukujeme do medové konzistence.
Do mísy nasypeme kuskus, přidáme olej, citronovou nebo limetkovou šťávu, drcený římský kmín, sůl, pepř. Promícháme a přelijeme vroucím vývarem. Necháme cca 10 minut nabobtnat, dokud kuskus nevstřebá všechnu tekutinu. Poté dvěma vidličkami kuskus zlehka načechráme a máme v podstatě hotovo.
Na talířích podáváme s výbornou medovou šťávičkou a celé posypeme koriandrovými nebo petrželkovými lístky.