Pažitka
Název:

Medovník


Medovník


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka500 g
cukr moučka150 g
máslo60 g
kakao1 lžíce
vejce5 ks
med4 lžíce
soda2 lžičky
Krém:
máslo250 g
karamelové salko1 plechovka
Na ozdobu:
vlašské ořechy dle potřeby
Postup přípravy:

Sice by potřeboval ještě do rána odpočívat, ale je sobota- táta má "žravou"....tak aspoň budu doufat, že kousek zbude pro zítřejší návštěvu.
Recept prošel léty spoustou úprav. Cílem bylo co nejvíce ho zjednodušit, ale se stejně skvělým výsledkem.

Máslo s medem si rozpustíme v kastrůlku na mírném plameni, necháme vychladnout. Z mouky, cukru, sody, vajec, kakaa a směsi medu s máslem vytvoříme těsto,které si rozdělíme na 5 částí. Z každé části vyvalíme tenký kruh. Já vyvaluji přímo už na pečícím papíru, kam jsem si předem obkreslila talíř o průměru 25 cm. Snažím se o cca 1 cm přesah- ořez pak použiji na posyp medovníku.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů každý plát cca 6 minut. Necháme vychladnout. Pomocí talíře vykrájíme kruhy, ořez necháme proschnout a pak rozdrobíme nebo rozemeleme najemno.
Na krém si připravíme změklé máslo, které vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme karamelové salko.
Pomocí cukrářské stěrky nebo kulatého nože rozetřeme krém na placky a vrstvíme na sebe. Na závěr potřeme krémem celý dort včetně boků. Poprášíme připravenou posypkou. Vrch ozdobíme nahrubo nasekanými ořechy. Zabalíme do potravinářské folie a necháme minimálně jeden den odležet v lednici

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Cvrkalová

    zavřít okno