Ingredience: | |
lilek | 2 - 3 ks |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
olivový olej extra panenský | trochu |
slunečnicový olej | trochu |
rajčatový protlak nebo čerstvá rajčata | 600 g |
mozzarella | 2 balení |
čerstvá bazalka | pár lístků |
tvrdý strouhaný sýr Gran Moravia | dle potřeby |
česnek | 2 stroužky |
menší cibule | 1 ks |
V pátek jsem ze svého notýsku vytáhla recept Melanzane alla parmigiana, který jsem kdysi jedla u tchýně v Umbrii, ale ještě nikdy jsem ho nezkoušela vařit. Zas až tak náročné to není, je to spíš pracné, něco na způsob přípravy lasagní.
Co je asi nejdůležitější je odvodnit lilky, každý to dělá trochu jinak, já si na pomoc vzala hrnce s vodou, který působí jako dost dobré závaží. Taky je potřeba dávat pozor na vysušení lilků od vody před smažením a od oleje po smažení (to se dělá položením zeleniny na kuchyňský papír, který krásně tuk odsaje).
Kromě rad k vaření tu existují opět různé varianty. První je česnek, někdo ho nejraději osmahne na olivovém oleji a pak vyndá, pak jsem se ještě setkala s variantou, kde ho někdo nakrájí nadrobno společně s cibulkou a nechá v omáčce a nebo ho do omáčky vůbec nedává. Kromě mozzarelly a tvrdého sýru někdo přidává navíc i jiné druhy sýrů jako např. Caciocavallo, Provola Silana aj. Co se týče mozzarelly, určitě se setkáte i s verzí „mozzarella di bufala„, s čímž souhlasím, i když je to poněkud dražší pochutnání. No a nakonec ještě jsou tu tací, kdo přidávají rádi vejce, mlíko, mouku nebo strouhanku.
Postup: