Ingredience: | |
velké lilky | 2 ks |
mozzarella | 2 balíčky |
parmazán (nejlépe 24 měsíční) | 400 g |
bazalka | 10 - 15 lístků |
hladká mouka | dle potřeby |
šalotka | 2 ks |
Passata di pomodoro (omáčka z pasírovaných rajčat) | 1,5 l |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
extra virgin olivový olej | dle potřeby |
Tenhle recept se ke mně dostal před pár lety a je od maminky jednoho Itala, žijícího v Praze.
Vždycky, když Parmigianu jím, říkám si, že vlastně není vůbec špatný bejt vegetarián.
Pokud milujete lilky, parmezán, dobrej olivovej olej a mozzarellu, tohle bude Vaše jídlo!
V hrnci, na lžíci olivovýho oleje, zesklovatíme nadrobno nakrájenou šalotku, přilijeme 2 sklenice Passaty, osolíme, opepříme, promícháme a necháme lehce probublat. Stáhneme z ohně, vmícháme posekanou bazalku a dáme stranou.
Lilky omyjeme, odřízneme oba konce a podélně je nakrájíme asi na 0,5cm plátky. Osolíme z obou stran a necháme je tzv. vyplakat = lilky pustí vodu, kterou pak kuchyňskou utěrkou otřeme. Vyplakaný plátky lilku obalíme lehce v hladké mouce a na troše olivovýho oleje zatáhneme na pánvi - dozlatova. Opečený lilky odkládáme na pečící papír, kterej vsákne přebytečnej olej.
Mozzarellu nakrájíme na malinký kostičky, parmezán nastrouháme najemno a 100g si dáme stranou na závěrečný posypání.
A můžeme začít vrstvit. Dno zapejkací mísy pokapeme olivovým olejem, pokryjeme rajčatovou omáčkou, poklademe lilkama - přesně, jako když děláte lasagne. Poházíme kousky mozzarelly, posypeme parmezánem, a tak pořád dokola. Končíme rajčatovou omáčkou.
Odklopený dáme péct do předem vyhřátý trouby na 180 stupňů, na 30 minut. Pak to celý zasypeme zbylým parmezánem a dopékáme asi 15-20 minut, dokud není krusta nazlátlá.
Po upečení mísu vyndáme z trouby a po vychladnutí ji dáme ještě na 3-5 hodin do lednice, nejlépe přes noc. Druhý den máte tu nejlepší Parmigianu, jakou jste kdy jedli.
Podrobné info: