Pažitka
Název:

Melanzane alla parmigiana (zapečené lilky s rajčaty a parmezánem)

vegetariánský recept


Melanzane alla parmigiana (zapečené lilky s rajčaty a parmezánem)


Ingredience:
Ingredience:
střední lilek2 ks
mozzarella200 g
nastrouhaný parmazán70 g
sezamový olej na smažení
hladká mouka dle potřeby
*rajčatové sugo300 ml
Postup přípravy:

Tenhle víkend máme takový trochu pro nás zvláštní a neobvyklý. Rozhodla jsem se, že zkusím být víkend bez masa. Jen ti, co mě dobře znají, vědí, jak těžké to pro mě může být. Pro to teda dělám? No... proč ne. K obědu jsem tedy udělala zapečené lilky a byla jsem hodně zvedaná, co tomu řekne moje lepší polovička, protože mám pocit, že na teplou zeleninu je zvědavý ještě méně než já. A jak to dopadlo? Snězená celá mísa, nezbylo ani trochu! Věřte mi, že to znamená, že se to fakt povedlo.

Lilky nakrájejte na kolečka, rozložte je v jedné vrstvě a posolte, aby se mohly vypotit. 

Sugo můžete i koupit, ale pokud ho budete dělat, tak nakrájejte na jemno cibuli a česnek. Do pánve vlijte olej a nechte na něm cibuli s česnekem zesklovatět, ale ne zhnědnout. Pak přilijte rajčata, osolte a opepřete a přidejte provensálské koření podle chuti. Lehce oslaďte cukrem, nechte provařit, aby sugo zhoustlo a odstavte stranou. 

Osušte ubrouskem lilky a jen je z obou stran otiskněte do mouky. Troubu dejte hřát na 170°C. V pánvi rozehřejte olej a lilky opečte. Postupně je dávejte stranou na papírovou utěrku, abyste odsáli přebytečný olej. Nakrájejte si mozzarellu na slabé plátky. Do zapékací misky dejte na dno 2 - 3 lžíce suga, jen aby dno bylo celé lehce pokryté. Na to naskládejte první vrstvu lilků a na každé kolečko mozzarellu, kterou trochu posolte. Pak zase sugo, lilky a mozzarellu. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Končit byste měli sugem, které hojně posypte nastrouhaným parmazánem. Dejte zapéct do trouby na nějakých 20 - 25 minut, dokud z parmazánu nebude krásná zlatavá kůrka. Pak už jen vezměte velkou lžící a nandejte si řádnou porci. 

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Tereza Šlehoferová

    zavřít okno